Zaduženost najveći problem RS-a

Banja Luka

Banja Luka

Zaduženost je i dalje najveći problem s kojim se suočava Republika Srpska (RS), a ukupni dug je dostigao visinu od dva i po godišnja budžeta i iznosi više od pet milijardi KM – naveli su iz Centara civilnih inicijativa (CCI).

Izvještaji CCI-a o monitoringu rada entitetske vlade i Narodne skupštine za prvih šest mjeseci ove godine predstavljeni su danas u Banjoj Luci.

Željko Ninković iz monitoring tima CCI-a rekao je da aktivnost poslanika nije bila posebno izražena i da je produktivnost trebala da bude veća.

– Odgovornost za to većim dijelom snosi Vlada, pošto Skupština prilično efikasno završava rad na svim dokumentima koji joj dolaze od Vlade – ustvrdio je Ninković

Iz CCI-a su utvrdili da su na svega dva od 23 održana zasjedanja parlamenta u prvih šest mjeseci bili prisutni svi poslanici.

Također, utvrđeno je da 12 poslanika nisu diskutovali ni o jednoj mjeri koje su bile na dnevnom redu, dok nijedno poslaničko pitanje nije postavilo 30 poslanika.

CCI navodi da je konačni rezultat rada skupštine zabrinjavajući, da je na svega deset zakona u potpunosti završena procedura, a što je najlošiji rezultat u posljednjih pet godina.

Što se tiče rada Vlade RS-a, prikazana produktivnost i efikasnost najveći su u posljednjih pet godina, ali je istaknuto da kvantitet ne donosi kvalitet.

– U zakonodavnom dijelu ostvaren je dosad najlošiji rezultat u posljednjih pet godina. Utvrđeno je svega 40 zakona od čega samo 16 u formi prijedloga – naveo je Ninković.

Koordinator za medije CCI-a Darko Marić podsjetio je da afera navodne “kupovine poslanika”, koja je ozbiljno uzdrmala same demokratske osnove društva i nanijela ozbiljnu štetu institucijama vlasti u RS-u, još nije razjašnjena.

Naveo je da CCI apeluje na vlast u RS-u da reformsku agendu približi javnosti i da učini maksimalan napor da dođe do konsenzusa o pitanju reformi.

Posted by on 2015-08-13. Filed under Banja Luka, Doboj, Foča, Istočno Sarajevo, Modriča, Mrkonjić Grad, Rogatica, Rudo, Sokolac, Srbac, Teslić, Vijesti iz BH gradova, Zvornik. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login