Zagrebačka filharmonija u Sarajevu nakon 11 godina

Zagrebačka filharmonija

Zagrebačka filharmonija

Zagrebačka filharmonija nastupit će u Sarajevu nakon 11 godina uz rusku violinisticu Alenu Baevu, u okviru 21. Sarajevskih večeri muzike, koje će biti održane od 12. do 16. maja.

Zagrebačka filharmonija je prvi simfonijski orkestar u Hrvatskoj i jedan od najpoznatijih u ovom dijelu Europe, s bogatom tradicijom dugom 144 godine koje su obilježili brojni koncerti i znameniti šefovi dirigenti poput Friedricha Zauna, Milana Horvata, Pavla Dešpalja, Alexandera Rahbarija ili Vjekoslava Šuteja.

Mnogi proslavljeni dirigenti nastupali su s ovom filharmonijom – Bruno Walter, Leopold Stokowski, Paul Kletzki, Milan Sachs, Krešimir Baranović, Boris Papandopulo te Igor Stravinski.

Maestro Uroš Lajovic čest je gost-dirigent Zagrebačke filharmonije, a na sarajevskom koncertu Filharmonijom će dirigirati maestro Ivo Lipanović.

S ovim su značajnim orkestrom na koncertima širom Evrope i Sjedinjenih Američkih Država gostovali i veliki solisti kao što su Yehudi Menuhin, Mstislav Rostropovich, Luciano Pavarotti, Ivo Pogorelić ili Montserrat Caballe.

Povodom 140. rođendana Zagrebačkoj filharmoniji je uručena Hrvatska državna nagrada za izuzetno i uspješno promovisanje muzičke umjetnosti u Hrvatskoj i svijetu.

Na koncertu 13. maja u Narodnom pozorištu, Alena Baeva i Zagrebačka filharmonija će izvesti dva djela koja publika u Sarajevu nije imala priliku čuti uživo niz godina.

Nakon 15 godina bit će izveden Koncert za violinu i orkestar Johannesa Brahmsa, a na “Slike s izložbe” Modesta P. Musorgskog u aranžmanu Mauricea Ravela sarajevska publika je čekala punih 26 godina.

Ulaznice za koncert po cijeni od 30 i 40 KM mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta.

Posted by on 2015-05-08. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login