Zahtjev UNESCO-u za zaštitu stećaka

Park prirode Blidinje, stećci, Dugo polje

Park prirode Blidinje, stećci, Dugo polje

Ministri kulture Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije predali su generalnoj direktorici  UNESCO-a Irini Bokovoj dokumentaciju o zajedničkom kulturnom nasljeđu Nominacioni dosije “Stećci”, koji predstavlja do sada jedinstveni primjer zajedničke saradnje navedenih država na očuvanju kulturnog blaga, te je istovremeno i zvaničan zahtjev da se srednjovjekovni nadgrobni spomenici uvrste u svjetsku kulturnu baštinu pod zaštitom UNESCO-a.

Na sastanku sa Bokovom dogovoreno je i to da se naredne godine pod okriljem Regionalnog savjeta za saradnju (RCC) održi samit šefova država regiona, koji će u potpunosti biti posvećen kulturi i očuvanju kulturne baštine, prenosi Anadolija.

Time bi se saradnja u oblasti kulture podigla na najviši međudržavni nivo, saopćeno je iz RCC-a.

Generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović istakao je da kultura nije samo jedan od temelja identiteta, već da je i potencijalni generator novih radnih mjesta, posebno u oblasti turizma i izvoza.

Srbijanski ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac je rekao Tanjugu da će u narednom periodu prioriteti saradnje u regionu biti fokusirani na menadžment kulturnog naslijeđa, sprečavanje ilegalne trgovine kulturnim dobrima kao i na podršku kreativnosti i raznolikosti kulturnih izraza.

Revitalizacija muzeja

Tasovac je od Regionalnog savjeta za saradnju tražio da pomogne u revitalizaciji mreže nacionalnih muzeja u regionu, jer u ovom trenutku više takvih muzeja ne radi.

Predavanje nominacije za stećke je prvi međudržavni projekt u oblasti kulture na Balkanu u 21. vijeku, koji su od 2009. do 2014. godine zajednički izveli stručni timovi Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, pod pokroviteljstvom ministarstava kulture tih država.

Nominacioni dosje sadrži detaljne podatke o 30 izabranih i preliminarno predloženih srednjovjekovnih nekropola sa stećcima, od kojih su u BiH 22 lokacije, u Hrvatskoj dvije, u Crnoj Gori i Srbiji po tri.

Na teritoriji Balkana trenutno se raspolaže podacima o 6.000 nekropola i 70.000 nadgrobnih obilježja – stećaka.

Na izabranih 30 nalazišta nadgrobna obilježja su najbolje sačuvana i imaju najvažnije karakteristike na osnovu kojih je moguće promovirati njihovu izvanrednu vrijednost prema kriterijima II, III i VI iz UNESCO-ovih preporuka.

To su izuzetni oblici spomenika, uklesani ornamentalni motivi, natpisi, način izrade i kvalitet prirodnog i kulturnog pejzaža.

Na kraju godišnjeg sastanka Makedonija je predala predsjedavanje Savjeta Turskoj.

Posted by on 2014-07-02. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login