Zahtjev za ekstradiciju Ganića do kraja sedmice

Snežana Malović

Snežana Malović

Srbijanska ministrica pravde Snežana Malović izjavila je u utorak kako očekuje da će resorno ministarstvo do kraja sjednice uputiti zahtjev Velikoj Britaniji za izručenje bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića.

Malovića je novinarima u parlamentu rekla da Ministarstvo pravde priprema dokumentaciju od oko 500 stranica koju treba prevesti na engleski i kako očekuje da će tokom sedmice ta dokumentacija biti gotova i podnesen zahtjev za izručenje, prenio je Tanjug.

Ganić je 1. marta uhapšen u Londonu po zahtjevu Srbije zbog navodnoga ratnog zločina počinjenog u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početkom maja 1992. godine nad tadašnjim pripadnicima JNA.

U Londonu će danas biti održano ročište o opravdanosti i valjanosti zahtijeva Srbije za izručenje Ganića, javila je TV Federacije BiH, a tim odbrane će na ročištu, koje je zakazano za 15 sati po lokalnom vremenu, pokazati dokazni materijal Haškog suda (ICTY) i tako pokušati osporiti zahtjev Srbije za izručenje.

Odvjetnici odbrane u ponedjeljak su prvi put razgovarali s Ganićem otkad se on nalazi u pritvoru.

Posted by on 2010-03-09. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

One Response to Zahtjev za ekstradiciju Ganića do kraja sedmice

You must be logged in to post a comment Login