Zajedničko spavanje iscrpljuje muškarce

Kad muškarac provodi noć u krevetu sa ženom njegov je san poremećen bez obzira vode li ljubav ili ne, a zajedničko spavanje utiče i na muške mentalne sposobnosti sljedećeg dana. Nedostatak sna također mu povećava razinu hormona što izazivaju stres.

spavanje, par, stopalaPrema istraživanju časopisa New Scientist, žene koje dijele postelju s muškarcem prolaze puno bolje zahvaljujući dubokom snu. Naime, profesor Gerhard Kloesch je zajedno s kolegama sa Univerziteta u Beču proučavao osam nevjenčanih parova bez djece u dvadesetim godinama i mjerio njihovu razinu hormona stresa. Svaki par je trebao provesti 10 noći u istom krevetu, što su znanstvenici pratili monitorima koje su ispitanici nosili na rukama, a ujutro su odgovarali i na opširne upitnike i rješavali kognitivne testove te im je ponovo mjerena razina hormona stresa.

Iako su muškarci rekli da su spavali bolje kad je žena pored njih, lošije su prošli na testovima, a rezultati su pokazali da im je san bio poremećen. Znanstvenici su zaključili da oba spola imaju poremećen san kad spavaju zajedno, samo što žene – kad konačno zaspu – spavaju puno dublje i bude se odmornije neovisno o tome koliko su dugo spavale.

Njihova razina hormona stresa i rezultati na testovima nisu bili toliko loši kao kod jačeg spola. No pokazalo se da i one spavaju puno bolje kad su same u krevetu.

Dijeljenje postelje također utječe na to koliko se možemo prisjetiti sna. Pokazalo se da se žene bolje prisjećaju snova kad spavaju same, a muškarci nakon seksa.

Stručnjak za spavanje sa Univerziteu u Surreyju potvrdio je rezultate istraživanja i dodao: ‘Historijski gledajući, nikad nismo trebali spavati u istom krevetu. San je najsebičnija stvar koju možemo učiniti i od vitalnog značaja za naše fizičko i mentalno zdravlje. Dijeljenje kreveta s nekim tko je bučan i s kim se moramo boriti za pokrivač nije nimalo ugodno. Ako ste sretni što spavate s nekim, onda je to super, ali ne morate se sramiti ako želite spavati u zasebnim krevetima.’

Neka su istraživanja ukazivala na to da su žene na jedan način programirane da se bolje nose s poremećenim snom, jer puno događaja u njihovom životu, poput podizanja djece, menopauze, pa čak i menstrualnog ciklusa, utiče na kvalitetu njihovog sna.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-12. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login