Žana Novaković će nositi zastavu BiH u Sočiju

Žana Novaković
Žana Novaković

Skijašica Žana Novaković nosit će zastavu Bosne i Hercegovine na svečanom otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, 7. februara ove godine, saznaje Anadolija.

Odluku o nositelju državne zastave čelnici Olimpijskog komiteta BiH (OK BiH) donijeli su na jutrošnjem sarajevskom vanrednom sastanku, kojem je prisustvovalo i pet trenera bh. učesnika na ZOI u Rusiji, a nakon što se Izvršni komitet na sjednici u utorak nije uspio usaglasiti o ovom pitanju.

Pet sportista iz BiH

Oko nositelja zastave BiH na otvaranju ZOI u Sočiju u OK BiH danima bili su podijeljeni između Žane Novaković sa Pala, za koju su bili funkcioneri iz Republike Srpske i Igora Lajkerta iz Zenice, kojeg su favorizirali čelnici iz Federacije BiH.

Zastavu BiH na defileu zatvaranja Olimpijade nosit će takmičar koji ostvari najbolji rezultat u Sočiju.

BiH će na najvećoj smotri zimskih sportova u svijetu od 7. do 24. februara predstavljati pet sportista. To su u alpskom skijanju Žana Novaković, Igor Lajkert, Marko Rudić te Mladen Plakalović (skijaško trčanje) i Tanja Karišić (skijaško trčanje i biatlon).

Novakovićeva i Rudić nastupit će u tehničkim disciplinama (slalom i veleslalom), dok će Lajkert voziti sve (slalom, veleslalom, superveleslalom i spust). Sa njima će, uz vođu bh. tima Saida Fazlagića, u Rusiju putovati i pet trenera. Sportska ekspedicija BiH u Sočiju ukupno će brojati 11 članova.

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine nada se uspješnom nastupu naših pet sportista na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, istakao je Siniša Kisić, predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine (OK BiH).

“Čestitam na uspjehu naših mladih sportista, koji su u protekle dvije godine mukotrpnim radom i vrijednim sportksim rezultatima ostvarivanjem olimpijske norme obezbijedili učešće na ZOI. Čestitam njihovih učiteljima, klubovima i savezu koji je uložio vanredne napore da omogući u našim uslovima optimalne uslove za pripreme, takmičenje i odlazak na ZOI”, rekao je Kisić, naglasivši:

Nezahvalno prognozirati

“Neki su već imali određeno iskustvo na prošlim ZOI i uz to iskustvo i naporne treninge u protekle četiri godine uvjereni smo da će dati sve od sebe da prikažu i sebe i BiH u najboljem svjetlu. Nije zahvalno prognozirati rezultate ali smo uvjereni da naši sportisti daju sve od sebe. Pratite situaciju u vezi sa ZOI i mi smo se pripremili po svim aspektima, da naši olimpijci imaju sve uslove kao što imaju i drugi timovi u Sočiju. U naredna tri dana zajedno sa Sarajevom i Istočnim  Sarajevom, firmom „ZOI 84” i Olimpijskim centrom Jahorina imamo manifestacije “Slavimo olimpizam” i one će biti posvećene tradiciji 30 godina od održavanja 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu”.

I Marijan Kvesić, potpredsjednik OK BiH kazao je kako će i u Sočiju bh. sportisti podsjetiti svijet na Olimpijadu održanu u Sarajevu 1984. godine.

“Olimpijski komitet BiH se potrudio da obilježi godišnjicu i da naše lijepe sportašice i sportaše obučemo u retro uniforme i podsjetimo se na ZOI 84. Vjerujem da će naš pokušaj biti novi podstrek našim sportašima da nas na dostojan način predstavljaju u Sočiju. OK BiH će se potruditi da obnovi Olimpijsku akademiju. Zahvaljujem se Ambasadi Francuske koja nam puno pomaže, ali će svoj doprinos dati i Istočno Sarajevo i Sarajevo, te svi dobri ljudi. Ova godina će biti obilježena otvaranjem olimpijske akademije ili muzeja u BiH”, pričao je Kvesić, a sličnog mišljenja bio je i drugi potpredsjednik OK BiH Izet Rađo.

Rađo je ispričao kako je OK BiH finansirao put olimpijaca do Sočija.

“OK je uzeo deset sportista po rezultatima i ono što su poslali krovni savezi i dobili su 216 hiljada KM kao stipendiju za njihove pripreme za Soči. Nakon toga smo kroz projekte došli do 45 hiljada, gdje smo deset sportista finansirali sa po 4.500 KM da bi mogli putovati i ostvariti norme. Žana Novaković kao najistaknutija uspjela je da uđe u Visa sponzore i dobila je 30.000 koje su bili u funkciji njenih priprema. OK je kroz projekte i marketing investirao 291.000 u olimpijce sa ciljem da uspiju da se pripreme i kvalifikuju na OI”, rekao je Rađo, dodavši da „OK ne finansira sport, već da je država BiH ta koja treba da finansira sport”.

Novaković: Dat ću sve od sebe

“U odnosu na Olimpijadu u Vankuveru 2010. godine, odakle nosim jako lijepa iskustva koja ću nadam se uspjeti da prenesem na Soči. Napredovala sam u odnosu na Vankuver u tehničkom smislu i dosta brže skijam. Ukoliko održim ono sto sam imala na treningu, mislim da ću uspjeti da ostvarim dobar rezultat.  Daću sve od sebe da skijam najbolje što znam, a mislim i da ce rezultat doći sam od sebe”, istakla je Novaković.

Posted by on 2014-01-31. Filed under Olimpijske igre, Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login