Zaostalo više od 80.000 mina: Evo u kojim gradovima najviše prijeti opasnost

U opštini Čelić juče je od mine smrtno stradao muškarac nakon što je traktorom ušao u obilježeno minsko polje.

mine22 godine poslije završetka ratnog sukoba BiH je najpogođenija zemlja minskim problemom u Evropi. Trenutna veličina sumnjive opasne površine u BiH iznosi 1.091 kvadratnih kilometara ili 2,2 odsto površine BiH.

– U BiH je još uvijek zaostalo više od 80.000 mina. Minski problem prisutan je u 129 opština ili gradova, odnosno 1.398 ugroženih naseljenih mjesta. Kontaminiranost minama direktno utiče na sigurnost oko 545.000 stanovnika ili 15 odsto od ukupnog broja stanovnika BiH. Deset najugroženijih opština u BiH su: Doboj, Teslić, Maglaj, Usora, Zavidovići, Gornji Vakuf, Sanski Most, Velika Kladuša, Travnik i Ilijaš – upozoravaju iz BHMAC.

Dodatni problem u ovoj oblasti stvorile su poplave od prije tri godine. Kako ističu iz BHMAC najveća minska opasnost kod poplava iz maja 2014. godine u velikoj mjeri bila je prisutna u slivovima rijeka Bosne, Spreče, Usore i Krivaje i Save.

– Neeksplodirana ubojita sredstva koja su poplave izbacile na obale rijeka predstavljala su veliku opasnost po lokalno stanovništvo. Centar za uklanjanje mina u BiH zajedno sa pripadnicima Civilne zaštite na terenu su uočili sve opasnosti i iste evidentirali i otklonili – napominju iz BHMAC, te dodaju da je opštinama i gradovima BiH uklonjeno na desetine ručnih bombi, tromblonskih mina, sitne municije i drugih sredstava.

U 2016. godini u BiH je registrovano pet minskih nesreća, dvije deminerske nesreće i jedan minski incident, pri čemu je stradalo 12 osoba, od čega 6 osoba smrtno.

Posted by on 2017-03-27. Filed under Čelić, Doboj, Gornji Vakuf / Uskoplje, Ilijaš, Maglaj, Sanski Most, Teslić, Travnik, Usora, Velika Kladuša, Vijesti iz BH gradova, Zavidovići. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login