Zaštićeni livanjski divlji konji

Nakon godinu dana od pokretanja peticije divlji konji su napokon zaštićeni.

Livanjski divlji konji

Livanjski divlji konji

Na sjednici Općinskog vijeća Livna, vijećnici su izglasali odluku kojom se divlji konji zaštićuju, a livanjski načelnik Luka Čelan kroz nekoliko sedmica bi trebao sklopiti ugovor sa pojedincima ili udruženjem koje bi preuzelo brigu o divljim konjima. Također, općina Livno će osigurati novčana sredstva u proračunu za njihovu zaštitu.

15. decembra 2008. godine pokrenuta je peticija , koja je za cilj imala da zaštiti divlje konje s Kruga. Peticiju do danas je potpisalo preko 8 hiljada osoba iz cijeloga svijeta. Zahvaljujući istoj o divljim konjima s Kruga pisali su mnoge novine, internet portali te snimili i mnogi dokumentarci i radijske emisije. Zahvaljujući medijima mnogi su saznali o ljepotama i značaju divljih konja.

Odlukom o zaštiti divljih konja nije prestala briga o njima te su im hrana i njega i dalje prijeko potrebni.

Livanjski divlji konji su potomci pitomih konja koji već više od tri desetljeća odolijevaju oštrim zimama, vjetru, kiši, krivolovcima i grabežljivcima, a postali su i turistička atrakcija livanjskog kraja.

Međutim, konji u potrazi za solju, tokom zime silaze na frekventnu saobraćajnicu magistralnog puta Livno – Kupres gdje često stradaju od udara vozila, a tokom proljeća i ljeta u potrazi za hranom spuštaju se do obližnjih sela i uništavaju poljoprivredne usjeve, pa su mještani livanjskih sela Potočani, Dobro i Zagoričani u nekoliko navrata od općinskih vlasti tražili da preuzmu stalnu brigu o konjima. Pored toga, konji su izloženi i stalnoj opasnosti od ljudi koji ih love i zloupotrebljavaju na raznorazne načine.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-05. Filed under Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

One Response to Zaštićeni livanjski divlji konji

You must be logged in to post a comment Login