Zašto je 8. mart međunarodni Dan žena?

Obilježavanje dana žena
Obilježavanje dana žena

Međunarodni Dan žena se obilježava 8. marta svake godine. Upravo na taj dan se slave ekonomska, politička, i društvena dostignuća žena.

U vrijeme brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije zbog loših radnih uslova i niskih plata žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su demonstrirale 8.marta 1857. u New Yorku. Protesti su se odvijali i sljedećih godina istog datuma tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. 1908. godine protestiralo je čak 15.000 žena.

Istraživanja u Srednjoj i Istočnoj Europi pokazala su da žene tjedno “odrade” preko 85 sati plaćenog i neplaćenog rada, u odnosu na 70 radnih sati muškaraca.

1910. godine održana je prva međunarodna ženska konferencija u Kopenhagenu te na prijedlog njemačke socijalistice Clare Zetkin su ustanovili „Međunarodni dan žena“ koji je već sljedeće godine proslavilo preko milion muškaraca i žena. Na Konferenciji je ponovno potvrđena važnost prava glasa za žene.

Godinu dana kasnije u tragičnom požaru u New Yorku poginulo je više od 140 radnica zbog posljedica loših radnih uslova, ovaj događaj će imati snažan uticaj na zakonodavstvo SAD-a.

Kao dio mirovnog pokreta u vrijeme Prvog svjetskog rata Ruskinje biraju zadnju nedjelju u februaru po julijanskom a 08. marta po gegorijanskom kalendaru i obilježavaju Dan žena, osmišljen i kao antiratni protest te izraz solidarnosti ženama Rusije.

Kasnije je u komunističkim državama ovaj praznik izgubio svoju ideološku osnovu te postao prilika muškarcima za iskazivanje ljubavi i poštovanja prema ženama.

Na Zapadu se Međunarodni Dan žena prestao obilježavati 1930-ih, a 1960-ih su ga ponovno počele slaviti feministice. Od 1975. koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, većina zemalja su službeno počele obilježavati Međunarodni dan žena.

8. mart nije dan samo za proslave i cvijeće nego se na taj dan prisjeća svih žena koje su sudjelovale u ženskim pokretima na čitavom svijetu.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-08. Filed under Izdvojeno, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login