Zašto su žene žrtve ratnog silovanja “najnevidljivija” grupa stradalnika

silovanjeZašto su takve žene najranjivija, ‘najnevidljivija’ grupa ratnih stradalnika, pitanja su koja postavljaju žrtve, rekla je Agenciji Fena jedna od učesnica konferencije Stojanka Tešić iz bratunačkog udruženja “Forum žena“ koje je organizator skupa.

Dosad je u Bosni i Hercegovini procesuirano vrlo malo predmeta koji se odnose na ova stradanja, dodaje ona.

Poziv na konferenciju učesnicima je uputila i asocijacija Ženski sud BiH, bh. ogranak istoimene regionalne inicijative, koja se zalaže za prava preživjelih žrtava ratnog silovanja.

Ova inicijativa dala je sociološke i političke efekte u drugim zemljama pa se članice nadaju da će tako biti i u BiH, kaže Tešić.

Bosna i Hercegovina nema jedinstvenu i pouzdanu bazu podataka o ženama koje su preživjele ratno silovanje i druge oblike seksualnog nasilja i torture. Takve žene nemaju ista prava na čitavoj teritoriji BiH, naveli su organizatori skupa.

Sedam organizacija – Udruženje “Forum žena“ – Bratunac, Fondacija CURE -Sarajevo, Udruženje građana “Budućnost“ – Modriča, “Centar za pravnu pomoć ženama“ – Zenica, HO “Horizonti“- Tuzla, Udruženje žena “Most“ – Višegrad i Fondacija LARA – Bijeljina, koje rade na zaštiti ženskih, ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, pokrenule su inicijativu kojom podržavaju ostvarivanje prava žena, preživjelih žrtava ratnog silovanja, seksualnog zlostavljanja i drugih oblike torture jer su ta pitanja ključna za jačanje njihovih ljudskih prava, osnaživanje i izgradnju mira kroz napore za pomirenje u Bosni i Hercegovini.

Na konferenciji su predočene preporuke Ujedinjenih naroda, CEDAW, komiteta za eliminaciju diskriminacije nad ženama, kojima je Bosna i Hecegovina pozvana da poboljša status žena koje su preživjele silovanje i druge oblike seksualnog nasilja.

Posted by on 2014-06-15. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login