Zatvara se Ured OHR-a u Mostaru

Mostar, OHR

Mostar, OHR

Mostarsko sjedište Ureda visokog predstavnika (OHR) međunarodne zajednice u BiH, bit će zatvoreno 30. juna, saopćeno je danas na press konferenciji u Mostaru. To je novinarima saopštio visoki predstavnik Valentin Inzko.

Saopćavajući ovu odluku, visoki predstavnik je rekao kako je ona motivirana svim onim što je urađeno u Mostaru. On je rekao kako je za neke ovakav potez možda iznenađenje, no dodao je kako je siguran da je za sve one koji su angažirani oko pitanja Mostara i Hercegovine bilo jasno da je ovakva odluka blizu.

„Ako ćemo biti potpuno iskreni, moramo priznati da ne postoje dovoljno konkretni razlozi za nastavak prisustva cijelog ureda OHR-a u Mostaru“, rekao je Inzko.

On je podsjetio na historijat angažmana međunarodne zajednice u Mostaru, počevši još od 1994. godine i dolaska Hansa Koschnicka u ovaj grad.

„Dakle, s obzirom na činjenicu da je imenovan novi gradonačelnik, te da je administrativno ujedinjenje Mostara u najvećoj mjeri okončano, OHR Jug je došao do kraja svoje važne i izazovne misije“, rekao je Inzko.

On je priznao da je „politička slika Mostara mnogo složenija“, ali je dodao da „mostarski političari imaju sva sredstva koja su im potrebna da osiguraju normalno funkcioniranje grada“, rekavši i kako je „ono što je nedostajalo je politička volja“.

Inzko je rekao i kako međunarodna zajednica nikada neće biti u poziciji da stvori grad koji će ispuniti očekivanja njegovih građana, rekavši kako samo građani Mostara to mogu učiniti.

„Dakle, sada je važnije nego ikada da izabrani gradski zvaničnici preuzmu punu kontrolu i odgovornost za razvoj grada. Oni su ti koji su odgovorni za grad“, izjavio je Inzko.

„Dozvolite da budem jasan, moja odluka da zatvorim ured u Mostaru ne nagovještava zatvaranje OHR-a. Vijeće za implementaciju mira je bilo veoma eksplicitno u fbruaru kada je potvrdilo da tranzicija u instituciju predvođenu Evropskom unijom i dalje ostaje cilj, ali to će se desiti tek kada bude ispunjeno pet ciljeva i dva uslova koji su neophodni za zatvaranje OHR-a.

Olduka o zatvaranju OHR-a u Mostaru dolazi u kontekstu šireg procesa revizije funkcija i prioriteta OHR-a u skladu sa onim što je istaklo Vijeće za implementaciju mira, te realnim izazovima sa kojima se zemlja suočava“, naglasio je Inzko.

Ipak, Inzko je izjavio i kako će međunarodna zajednica nastaviti da nadgleda šta se dešava u Mostaru i – iako se Ured u Mostaru zatvara – bit će zadržan tim od tri člana, koji će pratiti pitanja u Mostaru i širom Hercegovine.

rtm / bih-x.info

Posted by on 2010-03-18. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login