Zatvorene Paraolimpijske igre u Londonu

Paraolimpijske igre u Londonu

Paraolimpijske igre u Londonu

Na Olimpijskom stadionu u Stratfordu sinoć su pred 80.000 gledatelja zatvorene 14. Paraolimpijske igre na kojima je nastupilo više od 4200 sportaša iz 164 zemlje svijeta.

Bila je to još jedna spektakularna predstava, “festival vatre”, kako su završnu priredbu nazvali domaćini, nakon koje je London posljednji put spustio zastor nad “čarobnim ljetom” tokom kojeg je bio sportski centar svijeta.

“Željeli smo odati počast ljudskom duhu nakon posljednja dva tjedna prepuna sjajnih ostvarenja. Iza nas je put prepun inspiracije, svi smo dirnuti, zbunjeni i nadahnuti sportašima s invaliditetom koji se nisu željeli predati i koji su pomaknuli svoje granice i limite. Večeras smo slavili život. Cijela noć je proslava vatre,” kazao je umjetnički direktor svečanosti zatvaranja Kim Gavin.

Program je bio podijeljen u 13 točaka, a započeo je “Olujom” nakon koje su uslijedili “Invazija čudnovatih vozila”, “Duh igara”, “Jesen”, “Zima”, “Proljeće”, “Ljeto”… Jedan od najpopularnijih bendova na svijetu Coldplay svojim je pjesmama uveličao program, a u proslavi su sudjelovali i pop zvijezda Rihanna, te američki reper Jay-Z.

Na svečanostima zatvaranja nema mimohoda sportaša, već su paraolimpijci i prije službenog početka programa zauzeli svoja mjesta uz travnjak kako bi mogli pratiti cijeli show.

U službenom dijelu programa predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC) Philip Craven i predsjednik Organizacijskog odbora Sebastian Coe u svojim su govorima “slavili snagu ljudskog duha, postignuća i truda.” Divili se sportašima s invaliditetom zbog njihove hrabrosti, volje, ali i zbog toga što su odbili reći ne i predati se, što su svojim postignućima postali inspiracija mnogima.

“Paraolimpijci su svojim trudom i zalaganjem učinili svijet pravednijim nego što je bio prije 12 dana. Pokazali su da je sve moguće,” kazao je Craven odavši zahvalu gledateljima.

“Hvala vam što ste svijetu pružili globalni spektakl koji će se zauvijek pamtiti. Ovo su najbolje paraolimpijske igre ikad.”

Coe je naglasio kako su Igre u Londonu promijenile pogled na sport osoba s invaliditetom.

“U ovoj zemlji više se nikada neće gledati na sport na dosadašnji način, niti će se gledati na sportaše s invaliditetom na način kao do sada. Otvorili smo srca mnogi ljudi,” kazao je Coe.

Službeni kraj Igara u Londonu označilo je gašenje paraolimpijskog plamena.
Iduće Paraolimpijske igre održat će se za četiri godine u Rio de Janeiru.

Posted by on 2012-09-10. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login