Zavodi za zapošljavanje u BiH rascjepkani, skupi i neefikasni

Zavod za zapošljavanje, BiHIzvještaj o napretku Bosne i Hercegovine za pridruživanje Evropskoj uniji za 2011. godinu ukazuje na to da je malo urađeno na preustroju tržišta rada te da problem nezaposlenosti ostaje neriješen.

O tome su predstavnici Delegacije EU u BiH Natalia Dianiskova i Džemal Hodžić razmijenili stajališta sa grupom bh. novinara.

Jedan od glavnih problema je veliki broj institucija rada i zapošljavanja na nivoima države, entiteta i kantona, te nedostatak koordinacije među njima. Državni službenici u ovom sektoru su nevješti, nekompetentni i skupi.

Ovo posljednje ilustrovano je podatkom da administracija federalnog Zavoda za zapošljavanje troši 21 posto sredstava prikupljenih po osnovu doprinosa.

Zavod penzionog/mirovinskog osiguranja, primjera radi, troši svega 2,4 posto sredstava.

Evropska unija je kroz projekte koje je finansirala pokrenula promjene, ali očekivani rezultati, nažalost, izostaju, piše Oslobođenje.

Zbog toga u budućnosti na novac mogu računati samo one vlasti i njihove institucije koje realizuju ranije preuzete (i plaćene) obaveze.

Posted by on 2011-10-26. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login