Završena 28. Sarajevska zima

Festival, Sarajevska zimaPerformansom ispred Narodnog pozorišta i interpretacijom sevdalinke Ibrice Jusića “Kad ja pođoh na Bentbašu”, održana je ceremonija svečanog zatvaranja 28. festivala Sarajevska zima.

Tom prilikom je otvorena i kocka, autora Adija Rifatbegovića, simbol i enigma ovogodišnjeg festivala, pod nazivom “Sarajevske vatre, kocke i krugovi” koja prikazuje multikulturni grad kakav je Sarajevo. Maketa kocke je u vrijeme trajanja festivala krila u sebi ono što grad predstavlja i ono čime se ponosi.

Cjelodnevnim poetskim maratonom koji je počeo danas u 11 sati i trajat će do četvrtka u isto vrijeme, te koncertom Ibrice Jusića u BKC-u, uspješno je završen Festival Sarajevska zima.

Poetskim maratonom koji je okupio 28 pjesnika iz 19 zemalja obilježen je i Svjetski dan poezije, prvi dan proljeća, Međunarodni dan borbe protiv rasizma i Svjetski dan voda.

Ovogodišnji festival je punih šest sedmica bio u žiži javnosti, kako sarajevske publike tako i publike iz ostalih gradova te turista koji su u ovom periodu posjetili glavni grad BiH.

Kako je rekao Ibrahim Spahić, direktor Festivala, u ovih mjesec dana grad Sarajevo je bio muzej, pozornica za sve umjetnike koji su u interakciji s publikom stvorili jedinstvenu atmosferu. Najavio je mnoštvo kvalitetnih kulturnih događaja i za 29. Sarajevsku zimu.

Posted by on 2012-03-22. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login