Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine obilježava 135. godišnjicu, građanima dostupni depoi biblioteke

Najstarija muzejska i naučna institucija u našoj zemlji – Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine danas obilježava 135. godišnjicu osnivanja, a uz stalne izložbene postavke u sva tri odjeljenja pripremljen je i bogat dodatni sadržaj za sve uzraste, s posebnim naglaskom na muzejsko izdavaštvo.

Biblioteka Zemaljskog muzeja (ZM BiH) Bosne i Hercegovine otvorila je, prvi put javnosti svoje depoe u kojima čuva bogati višestoljetni knjižni fond.

Biblioteka je inače zatvorenog tipa. Imaju oko stotinu korisnika mjesečno, najviše studenti i profesori, a na godišnjem nivou bilježi oko hiljadu i pol korisnika.

Depoi Biblioteke bit će otvoreni danas za javnost, u dva termina po jedan sat (od 10 do 11 sati i od 18 do 19 sati), uz pratnju bibliotekarki u grupama od po 15 posjetilaca. U okviru ‘Dana otvorenih vrata Biblioteke’ je i umjetnička izložba o Glasniku Zemaljskog muzeja BiH.

Biblioteka Zemaljskog muzeja BiH počela je sa radom 1888. godine, a od 1913. godine smještena je u prostorije u kojima se nalazi i danas. Organizovana je kao specijalna naučna biblioteka, sa oko 400.000 svezaka publikacija (knjiga, časopisa, novina). Građa koju posjeduje Biblioteka, je sistematski prikupljana i najviše se odnosi na oblasti arheologije, historije, etnologije, fokloristike, mineralogije, geologije, botanike, zoologije i muzeologije.

U fondovima Biblioteke nalaze se i stare, raritetne zbirke prikupljene u periodu Austro-Ugarske i Kraljevine Jugoslavije. Osim izuzetno vrijednih i rijetkih knjiga, biblioteka Zemaljskog muzeja posjeduje značajnu zbirku periodike i dnevnih novina koje datiraju od austrougarskog perioda do danas. Da bi se što bolje zaštitile, knjige se čuvaju u posebnim uslovima; osigurava se optimalna temperatura, svjetlost te količina vlage.

Zahvaljujući izdavačkoj djelatnosti, odnosno izdavanju Glasnika Zemaljskog muzeja BiH, najstarijeg naučnog časopisa u Bosni i Hercegovini, uspostavljeni su kontakti i razmjena publikacija sa naučnim institucijama i muzejima širom svijeta.

Dio programa obilježavanja 135. rođendana Zemaljskog muzeja BiH među ostalim je razgledanje Sarajevske hagade (u dva termina), prezentacija studije ‘Sevdalinka-od prve vijesti do savremenih pjevača’, radionica za djecu ‘Sevdalinka kroz historiju Bosne i Hercegovine’ , kao i izložba nazvana ‘Zaštita naslijeđa za izgradnju mira’ Fondacije ALIPH.

Posted by on 2023-02-01. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login