Zemlje Schengena postigle dogovor o kontroli državnih granica

SchengenZemlje članice šengenskog prostora dogovorile su se u četvrtak u Luxembourgu o mogućnosti da privremeno uspostave kontrole na unutrašnjim granicama u slučaju migracijskog pritiska koji se ne može kontrolisati na jednoj od njenih vanjskih granica, saopćilo je dansko predsjedništvo Evropske unije.

Odluku su jednoglasno donijeli ministri unutrašnjih poslova EU-a, preciziralo je dansko predsjedništvo.

Tekst sporazuma je predvidio mogućnost da zemlje članice Schengena uspostave kontrole na svojim državnim granicama u trajanju od šest mjeseci, što bi se moglo produžiti na još šest mjeseci, “kada se ne može osigurati kontrola neke vanjske granice Schengena zbog vanrednih okolnosti”.

“Radi se o krajnjoj mjeri, koja bi se provodila pod striktnim uvjetima”, insistirali su francuski i njemački lideri koji su ovu mjeru tražili.

Države su već imale mogućnost da privremeno uspostave kontrole na svojim državnim granicama iz sigurnosnih razloga i zbog javnog reda. Poljska to upravo čini zbog nogometnog šampionata Euro 2012.

Međutim, ništa nije bilo planirano u slučaju migracijskih pritisaka koji dovode do slabije kontrole vanjske granice Schengena, kao što je to trenutno slučaj u Grčkoj s Turskom.

Posted by on 2012-06-08. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login