Žene i poduzetništvo: Gube tendere, jer ne idu u kafanu

Žene u biznisuBh. poduzetnice, i pored toga što nema tačnih podataka koliko ih je u Bosni i Hercegovini, se osim mita i korupcije, administrativnih barijera i slično, susreću i sa polnom diskriminacijom. O problemima sa kojim se susreću u poslovanju i tome kako unaprijediti žensko poduzetništvo žene poduzetnice iz BiH i Hrvatske razgovarale su na skupu u Sarajevu.

Direktorica kompanije Čip sistemi iz Sarajeva Adisa Tufo, nakon 20 godina iskustva u vođenju biznisa, ocjenjuje da ženama poduzetnicama, iako su sposobnije, treba mnogo više edukacije truda i strpljenja nego muškim kolegama, jer živimo u patrijarhalnom društvu.

“Navešću svoj primjer. Nedavno sam se prijavila za tender na kojem sam, pouzdano znam, imala najpovoljniju cijenu proizvoda koji su po kvaliteti isti ili čak i bolji od konkurencije i odbijena sam. Kad sam pitala osobu iz struktura koje su o tome odlučivale za obrazloženje rečeno mi je da je moj problem što sam žena, a još uz to ne posjećujem kafane, a tenderi se u kafanama dogovaraju”, ističe Adisa Tufo.

S druge strane, žene koje žele pokrenuti biznis u BiH, ukoliko nisu učlanjene u neku stranku, imaju male šanse da dobiju poticaj od lokalnih zajednica, kaže direktorica zadruge Eko hils Jasminka Hadžiabdić.

“Sredstva se dodjeljuju stranačkim koleginicama i to u mnogim slučajevima žene su, u stvari, samo paravan za muškarce koji preko njih dobiju podsticajna sredstva namijenjena ženama poduzetnicama. Na žalost, stranački podobne osobe odlučuju o podsticajnim sredstvima i dok god se to ne promjeni žene koje zaista nastoje pokrenuti biznis s ciljem da prehrane svoju porodicu i da pomognu drugima koji su nezaposleni, neće imati nikakvu šansu”, riječi su Jasminke Hadžiabdić.

Izvoz proizvoda čak u Kinu

Za razliku od Bosne i Hercegovine, Hrvatska je regionalni lider u podsticajima za žene koje pokreću vlastiti biznis. U vrijeme globalne ekonomske krize 2008. godine u Hrvatskoj je tek devet posto tvrtki i obrta bilo u vlasništvu žena. Danas je procenat narastao na 30 posto.

“Pokazalo se da su, uz podsticaj, žene koje su ostale bez posla krenule u realizaciju svojih poduzetničke aktivnosti”, navodi predsjednica Virtualnog sajma ženskog poduzetništva Hrvatske Sanela Dropulić.

Dropulić navodi da gotovo nema zanimanja gdje žene nisu postigle rezultate. Tako ih se može sresti i u metalo-prerađivačkoj industriji. Takođe, sve češće izvoze svoje proizvode i to ne samo u zemlje regiona, nego i u zemlje EU, čak i dalje u Kinu ili SAD.

“Poduzetnice u Hrvatskoj su se izborile za to da žene nakon otkaza u nekoj firmi dobiju sredstva koja im mogu poslužiti za pokretanje malog biznisa, a imaju mogućnost i savjetodavnih usluga u poduzetničkom centru. Takođe, za njih se organizuju i edukacije kako u oblasti vođenja biznisa tako i marketinške radionice koje ih uče kako da najbolje plasiraju svoje proizvode”, objašnjava Dropulić i dodaje da se slične radionice organizuju i na konferencijama žena poduzetnica Jugoistočne Evrope koje će se održati u narednih mjesec dana.

Dobra strana regionalnih konferencija je i promocija raznih proizvoda, povezivanje poduzetnica, umrežavanje i druženje, a sve s ciljem ekonomnskog osnaživanja žena u regiji.

Posted by on 2017-02-16. Filed under Banja Luka, Sarajevo, Tuzla, Vijesti iz BH gradova, Zenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login