Zenica domaćin prve radionice za bibliotekare u projektu “Digitalni građanin”

Dvadeset biblioteka u Bosni i Hercegovini, kroz radionicu „Digitalni građanin“ koja se danas prvi put održava u Gradskoj biblioteci u Zenici, započinje i proces digitalizacije u bibliotekarstvu.

Zenica
Zenica

Projekt podržava i kompanija Google, a realizira ga Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) iz Zagreba koji je danas održao predavanje za 33 bh. bibliotekara koji će svoja znanja prenositi kolegama te građanima-korisnicima njihovih usluga.

– IRIM, uz finansijsku podršku tvrtke Google, donira informacijsku opremu za knjižnice sa područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova. Ukupno smo uključili 170 knjižnica – ističe Amalija Koren, voditeljica projekta u IRIM-u.

Ona dodaje kako su biblioteke za realizaciju projekta birali na osnovu njihovih motivacijskih pisama, a ne po veličini ili broju čitalaca.

– Ovo nije i kraj knjige. Ova edukacijska oprema je, u stvari, samo nadopuna onoga što knjižnice rade. Knjižnice smatramo izuzetno bitnim djelom društva. One su pokretači razvoja društva, mjesta znanja i okupljanja građana te kao takve su i najprimjerenije da građani mogu naučiti nove vještine koje su im potrebne za 21. stoljeće – kaže Koren i dodaje kako na ovaj način građane, koji sve manje posjećuju biblioteke i uče iz knjiga, žele da vrate u biblioteke.

Opremu će, napominje Koren, građani moći i iznajmiti te ponijeti svojim kućama i preko iznajmljenih micro bitova naučiti programirati.

– Knjižničari će, kroz tri ciklusa edukacije, biti educirani na koji način trebaju koristiti opremu i na koji način provoditi radionice – napominje Koren. Dodaje da će drugo predavanje u sklopu ovog, prvog ciklusa edukacije, biti održano u Mostaru.

– MI radimo na približavanju digitalnih tehnologija našim korisnicima, ali ne s ciljem da ubijemo knjigu, jer knjiga kao medij ne može nikada umrijeti – uvjeren je direktor Gradske biblioteke Zenica Haris Abdagić, koji dodaje da kod čitalaca žele razbiti famu o nečemu što dovoljno ne poznaju, što robotika objektivno jeste.

– Možemo imati averziju, može nam se nešto ne dopadati, ali to je objektivna stvarnost u kojoj živimo. Svijet ide u tom smjeru i trebamo da hvatamo priključak. Smatramo da je vrlo važno da biblioteka tu vrstu znanja i ponudi – ističe Abdagić. Nada se da će, uz 20 micro bitova koliko će ih dobiti svaka od 20 bh. biblioteka koje sudjeluju u projektu, dobiti i 3D printer, koji će dobiti najmotiviranije biblioteke.

Posted by on 2019-01-23. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login