Zenica: Izložba fotografija Vrata i prozori

U okviru 15. festivala Zeničko proljeće sutra, 20. marta u 18h, u Galeriji Bosanskog Narodnog Pozorišta u Zenici biće otvorena osma samostalna izložba Dražena Grujića Vrata i prozori.

Dražen Grujić, Prozori i vrata

Dražen Grujić, Prozori i vrata

Nakon što je izložba pod nazivom Fragmentos urbanos ovog autora već napravila značajnu turneju po BiH (Sarajevo, Zenica, Visoko, Banja Luka, Mostar) Grujić će se predstaviti novim ciklusom fotografija koji se bavi detaljima različitih geografskih, socijalnih i kulturoloških okolnosti. U popratnom tekstu izložbe, kustosica Tamara Zablocki kaže i ovo:

„Iako se na mnogim od fotografija iz ovog ciklusa čini da je čudesna prirodna geometrija snimljenih predmeta sama sebi dovoljna, svaka od njih zapravo predstavlja prozor u um fotografa. Potpuno nepozvan, posmatrajući svana i izdvajajući tek vrata i prozore iza kojih se događaju najrazličiji životi i male historije, autor, a potom i gledalac, ulazi u prostor ličnog, intimnog, sakrivenog, onog prostora koji je obično zaštićen od pogleda stranca.“

Dražen Grujić, rođen i odrastao u Banjaluci, diplomirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, smjer Filozofija i sociologija. Više od deset godina se bavi analognom i digitalnom umjetničkom fotogafijom. Do sad je izlagao u Banskom dvoru i Muzeju Republike Srpske kao i u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u Banjoj Luci, u Gradskom Muzeju Zenica i Galeriji Visoko, te također u Muzeju Hercegovine u Trebinju. Niz kolektivnih izložba imao je i u Sarajevu.

Član je Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH). 2009. godine bio je jedan od bh. predstavnika na 14. Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana u Skoplju. U vrijeme otvaranja izložbe u Zenici, Draženove fotografije se takođe nalaze u sarajevskoj Umjetničkoj galeriji na izložbi OBJEKTIV№ 1 i u banjalučkom Domu omladine.

Zeničko proljeće se u organizaciji Opštine Zenica ove godine održava 15. put, a tradicionalno počinje 20. marta, na Dan Zenice. Festival će biti otvoren u subotu, u 11h izvedbom performansa u prostoru Gradske kafane. Na ovogodišnjem festivalu će se, u 23 dana trajanja, predstaviti umjetnici iz Bosne i Hercegovine, Francuske, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Gruzije.

radiosarajevo / bih-x.info

Posted by on 2010-03-19. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login