„Žepačke patke“ kao tradicija svakog ramazana

Žepačke patkeSehuri i iftari na soframa Žepčaka tokom ramazana nezamislivi su bez tradicionalne “patke”. Neznancima ovo može biti pomalo čudno, ali bolji poznavaoci žepačke tradicije i običaja znaju da, kada se u Žepču spomene “patka “, misli se na ramazanski somun, ili kako ga popularno zovu u nekim krajevima Bosne “ramazanija”.

Kao i u mnoge čarsije ramazanski somun, prema kazivanjima starijih, u Žepče su donijeli Turci. Međutim, poznati kao dobri trgovci i vični novotarijama, žepački pekari s kraja devetnaestog vijeka u oblik, ali i okus ramazanskog somuna, unijeli su određene izmjene. Specifičnog oblika izdužen i zavrnut sa dva kraja ramazanskom somunu Žepčaci su dali naziv “patka”.

Utemeljitelj ovog pekarskog proizvoda prema kazivanjima starijih Žepčaka bio je Latif Maglić. Kasnije zanat, ali i recept od starog Latifa, naslijedili su i drugi pekari u Žepču, među kojima je najpopularniji po ovoj tradiciji bio pekar Spahić.

Mlađe generacije još uvijek se sjećaju “Halepovih ili Spahićevih patki” za koje su u vrijeme ramazana pred pekarom u Gornjoj Mahali znali biti dugi redovi.

Ni posljednji rat nije prekinuo ovaj običaj, pa su domaćice uz ramazan, ako je bilo brasna, potkuhavale i pekle patke vodeći strogo računa da budu približno istog oblika.  Zbog ovako specifičnog naziva za somun u godinama izbjeglištva, Žepčaci su često nailazili na čudne reakcije trgovaca, ali i pekara.

Postoji anegdota, kako je neki Žepčak u vrijeme ramazana u radnji trazio “patku”, a trgovkinja, gledajući ga onako hladno, odgovorila kako imaju mlade piletine i ćuretine, ali da gazda ne nebavlja patke. Kada joj je on pojasnio da ne traži meso, nego somun na rafama koga oni u Žepču zovu ” patka”, trgovkinja se nije mogla čudom načuditi da tako neko zove ovaj pekarski proizvod.

Slučajne prolaznike kroz Žepče i danas zbunjuje natpis na pekarama ” svježe patke “, ali oni znatiželjniji vrlo brzo se uvjere o čemu se radi.

Tradicija u Žepču i dalje živi i miris “patke ” u vrijeme ramazana i danas se širi žepačkim mahalama, samo što više nema onih tradicionalnih prediftarskih gužvi, jer u Žepču sada ima mnogo više pekara nego što ih je ranije bilo.

Tradiciju Maglića i Spahića u pekarskom zanatu niko nije naslijedio, ali je običaj ostao i “patke” se i danas peku u žepačkim pekarama.

Posted by on 2015-07-03. Filed under Vijesti iz BH gradova, Žepče. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login