ŽFBiH: Talgo vozovi kreću početkom sljedeće godine

talgo, voz, željeznicePočetkom sljedeće godine očekuje se uvođenje talgo vozova Željeznica Federacije BiH (ŽFBiH) u saobraćaj.

Predviđeno je da talgo garniture i elektromotorni niskopodni voz saobraćaju iz Sarajeva prema Beogradu, Budimpešti, Zagrebu, Pločama i obratno.

Talgo vozovi sedme generacije spadaju u red najsavremenijih i mogu saobraćati na svim prugama. Dosad je Željeznicama FBiH isporučeno pet dnevnih garnitura, a preostale četiri, noćne, bit će isporučene do kraja godine. Trenutno je u proceduri dobivanje dozvola za međunarodni saobraćaj talgo vozova.

Radi zadovoljavanja svih uslova, ŽFBiH danas su otvorile i radionicu za tehnički pregled talgo vozova.

Radovi na osposobljavaju RJ Tehnički pregled kola za prijem talgo garnitura započeti su u maju ove godine i to čišćenjem prostora od smeća, šiblja i drugog rastinja, postavljanjem nove ograde sa dvije kapije u dužini oko 1.700 m, kao i uređenjem kolosjeka i popravljanjem rasvjete.

U sklopu RJ Tehnički pregled kola – “Sušica“ u Velešićima bit će instalirana i nova automatska praonica čija je namjena vanjsko pranje talgo garnitura, putničkih vagona, elektromotornih vozova, kao i pranje električnih lokomotiva.

Na kolosječnim kapacitetima bit će smještene nove talgo garniture na čuvanje, zajedno sa ostalim putničkim vagonima, jer je ovo jedini prostor takve namjene koji Željeznice FBiH posjeduju.

“Vrijednost izvršenih radova je veća kada se zna da su obavljeni domaćim snagama, odnosno da su ih uradili naši željezničari, kazao je generalni direktor ŽFBiH Nedžad Osmanagić koji je simboličnim činom sadnje stabiljke jabuke u voćnjaku u sklopu TPK ‘Sušica, zajedno sa direktorom PPP Sarajevo Namirom Mahmutovićem, otvorio novouređeni kompleks.

Posted by on 2011-11-12. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login