Žute trake u 200 svjetskih muzeja

muzeji, BiH, žuta trakaViše od 200 renomiranih galerija, muzeja i akademskih ustanova širom svijeta pridružilo se međunarodnoj akciji „Dan solidarnosti Muzeja“. Podsjetimo, na nedavnu 125-ogodišnjicu Zemaljskog muzeja BiH pokrenuta je akcija u namjeri da se ukaže na krizu svih a posebno onih institucija kulture u Bosni i Hercegovini koje nemaju riješen pravni status.

Ideja je da internacionalne ustanove žutom trakom prekriže svoje značajne eksponate, a potom takav prizor obilježe fotoaparatom.

Sve pristigle fotografije biće izložene virtuelno – tačnije na internet stranici www.cultureshutdown.net.

„Do četvrtog marta sakupljamo fotografije ove akcije, a do četvrtog aprila izlažemo te fotke obilježavajući više od pola godine od zatvaranja Zemaljskog muzeja BiH. Među učesnicima imamo slike i iz nacionalnih muzeja pojedinih država do međunarodnih organizacija kao CIMAM (Internacionalni odbor za muzeje i kolekcije moderne umjetnosti) i ICOM (Međunarodno vijeće muzeja)“, kaže za RSE jedna od inicijatora platforme „Culture Shut Down“ (Gašenje kulture) Azra Akšamija.

Sedam institucija kulture koje su prije rata u Bosni i Hercegovini imale status državnih (Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Umjetnička galerija BiH, Kinoteka BiH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH) već 18 godina su bez definisanog pravnog a time i finansijskog rješenja.

„Nadamo se da će ova akcija praviti pritisak na bosanskohercegovačku politiku da riješi pravni status ovih institucija, odnosno da im se obezbijedi budžet za normalno funkcionisanje i dalji programski razvoj. Ovo je jedan svjetski signal i vizuelni argument sa kojim želimo graditi jednu globalniju mrežu naučnika koja bi lobiranjem mogla pružiti pomoć ovim institucijama“, pojašnjava Akšamija, inače profesorica na američkom Massachusetts Institutu za tehnologiju.

Ukoliko se prikupi više sredstava, pokretači akcije „Dan solidarnosti Muzeja“ organizovaće i putujuću izložbu od pristiglih radova.

„Ova akcija je poziv da prestanemo prebacivati krivicu jedni na druge, već da iskoristimo svoja znanja, te da zajednički priđemo ka nekoj pozitivnoj budućnosti Bosne i Hercegovine“, zaključuje Azra Akšamija.

rse / bih-x.info

Posted by on 2013-03-04. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login