01.08. – Dogodilo se na današnji dan – Izbio je Varšavski ustanak protiv njemačke okupacije i to je bio prvi oružani ustanak u tadašnjem Reichu

Claudus, Klaudije

Claudus, Klaudije

10. pne. – Rođen je Klaudije, rimski car i istoričar, koji je 41. naslijedio Kaligulu. Tokom njegove vladavine južna Engleska je postala rimska provincija, izgrađen je veliki akvadukt, proširena luka Ostija. Vladao je pod velikim utjecajem svojih žena Mesaline i Agripine, koja ga je, prema predanju, otrovala pečurkama da bi obezbijedila prijesto za svog sina iz prethodnog braka Nerona.

527. – Justinijan I. postao je bizantski car i krenuo u ponovno osvajanje Zapada.

1560. – Škotski parlament je ukinuo papsku jurizdikciju i odobrio kalvinističku vjeroispovijest. Time je osnovana Škotska crkva.

1774. – Carl Wilhelm i Joseph Priestley otkrili element kisik.

1793. – Kao prva zemlja u svijetu, Francuska je uvela metrički sistem mjera.

1834. – Ropstvo je zabranjeno u cijeloj Britanskoj imperiji. U britanskim kolonijama oslobođeno je više od 770.000 robova.

Prvi svjetski rat

Prvi svjetski rat

1894. – Zbog spora oko Koreje, Japan je objavio rat Kini.

1914. – Četiri dana poslije austrougarskog objavljivanja rata Srbiji, Francuska je proglasila opštu mobilizaciju, Njemačka je objavila rat Rusiji, dok je Italija proklamovala neutralnost.

1921. – Skupština Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca je donijela Zakon o zaštiti države, na osnovu kojeg je zabranjen rad Komunističkoj partiji i njenim poslanicima u Skupštini (kojih je bilo 58) poništila mandate.

1944. – Posljednji datum koji je Ana Frank unijela u svoj dnevnik.

Varšavski geto, ustanak

Varšavski geto, ustanak

1944. – Izbio je Varšavski ustanak protiv njemačke okupacije i to je bio prvi oružani ustanak u tadašnjem Reichu. Borbe su počele u vrijeme posljednjih deportacija Židova iz Varšave. Nakon dvomjesečnih borbi Nijemci su savladali ustanike , a varšavski geto spaljen i sravljen sa zemljom. Brojčano i vojno superiorniji nacisti ubili su oko 7.000 stanovnika geta i boraca, a ostatak otpremili u logore.

1953. – Rođen je glumac Bogdan Diklić.

1958. – Jordanski kralj Husein II poništio je federaciju svoje zemlje sa Irakom.

1966. – Počeo je 11. plenum Komunističke partije Kine. Na plenumu je donijeta odluka o početku „kulturne revolucije“, koja je trajala deset godina.

MTV

MTV

1975. – Državnici 35 zemalja potpisali su u Helsinkiju završni dokument Konferencije o evropskoj bezbjednosti i saradnji (KEBS, danas Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju, OEBS). Među potpisnicima je bio i jugoslovenski predsenik Josip Broz Tito.

1981. – Muzička televizija MTV započela s emitiranjem.

1994. Predsjednik Njemačke Roman Herzog izrazio je žaljenje Poljacima zbog patnji koje su pretrpjeli tokom njemačke okupacije u Drugom svjetskom ratu.

1995. – Umro je hrvatski književnik Mirko Božić.

2005. Umro saudijski kralj Fahd, koji je vladao Saudijskom Arabijom od 1982. godine. Za njegovog nasljedika imenovan je njegov polubrat, princ Abdulah. Tokom njegove vladavine zabilježen privredni i društveni razvitak zemlje.

Fidel Castro

Fidel Castro

2006. – Kubanski predsjednik Fidel Castro privremeno je prenio vlast na svog brata Raula, zbog bolesti. Za šefa države Raul Castro zvanično je izabran 24. februara 2008. Fidel Castro se na čelu Kube nalazio od revolucije 1959. godine.

2008. Počeo rat u Gruziji koji se vodio između Gruzije sa jedne i Rusije i gruzijskih otcijepljenih teritorija Južne Osetije i Abhazije sa druge strane. Nakon nekoliko dana žestokih okršaja u ovoj oblasti između gruzijske vojske i snaga Južne Osetije, gruzijski vojnici su 7. augusta pokušali da zauzmu Chinvali, glavni grad Južne Osetije. Ruske snage su u kontraofanzivi zauzele veći dio gruzijske teritorije i primorali gruzijske snage da zatraže primirje.

 

Posted by on 2017-08-01. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login