02.04. – Dogodilo se na današnji dan – Rođeni Hans Christian Andersen i Emile Zola

Giacomo Casanova

Giacomo Casanova

1725. – U Veneciji je rođen Giacomo Casanova (1725.- 1789.) avanturist i pisac, koji se često nalazio u skandalima vezanim za žene. Njegovo ime danas se koristi kao sinonim za zavodnike i pustolove.

1758. – Rođen James Monroe, jedan od najaktivnijih političara u američkoj historiji. Bio je predsjednik SAD-a od 1817. do 1825. godine. Zajedno sa J. Q. Adamsom, formulisao je Monroovu doktrinu kojom je proklamovana američka izolacionistička politika. Sudjelovanjem u dva svjetska rata i ulaskom u UN, SAD su napustile Monroovu doktrinu.

1792. – Dolar je ozakonjen kao novčana jedinica SAD.

1805. – Rođen je danski pisac Hans Christian Andersen, autor malih pripovjedakabajki koje su mu donijele svjetsku slavu, tvorac danske realističke proze. Napisao je 156 priča, uključujući “Carevo novo odijelo” i “Ružno pače“, zasnovanih na motivima danskog folklora, antičke mitologije i indoevropskih predanja, a za neke od njih ga je inspirisalo sopstveno tegobno djetinjstvo, obilježeno siromaštvom. Uobličene u prava mala remek-djela, neka autobiografskog karaktera, priče podsjećaju na najljepše bajke, ali svaka nosi i kritiku društvenog stanja i čitaocima iskazuje duboko humanu poruku. Pisane su izvanrednim stilom koji karakterišu tihi humor i prefinjena ironija. Ostala djela: pjesme (sačuvano je samo nekoliko), romani “Improvizator”, “O. T.”, “Samo muzičar”, “Srećni Per”, putopisi “Bazar jednog pjesnika”, “U Španiji”, drame (sada zaboravljene).

Emile Zola

Emile Zola

1840. – Rođen je francuski pisac Emile Zola, tvorac i najizrazitiji predstavnik naturalističkog romana. Pisao je i pripovijetke, drame, književnu i umjetničku kritiku, polemičke članke, borio se strasno za pravdu i napredak. Otvorenim pismom 1898. predsjedniku Francuske pod naslovom “Optužujem” u listu “L’oror”, odlučujuće je doprinio rehabilitaciji kapetana Alfreda Drajfusa, lažno optuženog za izdavanje Njemačkoj vojnih tajni i osuđenog na doživotnu robiju. Smatrao je da pisac nije samo umjetnik, pa je tražio oslonac u nauci, s pretenzijom da eksperimentalnim metodom osvijetli karakter i sudbinu književnih junaka, dajući pritom najveću važnost nasljednim osobinama. Snagom talenta i strasnim ubjeđenjima snažno je utjecao na savremenike, ne samo u Francuskoj. Djela: romani “Nana”, “Žerminal”, “Slom”, “Trovačica”, “Zvijer-čovjek”, “Novac”, “Zemlja” (iz ciklusa od 20 romana pod zajedničkim naslovom “Rugon-Makarovi, prirodna i društvena istorija jedne porodice pod Drugim Carstvom”), “Plodnost”, “Rad”, “Istina” (iz ciklusa “Četiri jevanđelja”), “Tri grada: Lurd, Rim, Pariz”, rasprava “Eksperimentalni roman”.

1860. – U Torinu se sastao prvi italijanski parlament.

1872. – Umro je američki pronalazač i slikar Samuel Morse, konstruktor aparata koji električnim impulsom prenosi pisane znake na daljinu. Aparat je patentirao 1837. i nazvao ga telegraf. Sastavio je i azbuku za telegrafisanje sastavljenu od tačaka i crtica, nazvanu njemu u čast Morzeova azbuka.

1905. – Otvoren je željeznički tunel ispod AlpaSimplon” kojim su povezane Švicarska i Italija.

1917. – Predsjednik SAD-a Woodrow Wilson sazvao je vanredno zasjedanje Kongresa na kojem je objavljen rat Njemačkoj. To je učinjeno zbog njemačkog podmorničkog rata, ali i radi zaštite američkih ekonomskih interesa u zemljama Antante.

1917. – Pred Vojnim sudom za oficire srpske vojske u Solunu je počeo sudski proces protiv grupe oficira na čelu sa pukovnikom Dragutinom Dimitrijevićem – Apisom, optuženih za pripremanje prevrata i pokušaj atentata na regenta Aleksandra. Nad Apisom i dvojicom njegovih sljedbenika izvršena je smrtna kazna streljanjem 26. juna. Ostali su osuđeni na zatvorske kazne. Vrhovni sud Srbije rehabilitovao je Apisa i njegove sljedbenike u obnovljenom procesu 2. juna 1953.

 Haile Selassie

Haile Selassie

1930. – Haile Selassie proglašen carem Etiopije, naslijedivši svoju rođakinju, caricu Zauditu.

1939. – U Sarajevu je rođen Zoran Bečić, doajen bosanskohercegovačkog pozorišta. Filmografija: Viza za budućnost, TV-serija (2002), Zamka za ptice (1991), Aleksa Šantić, TV-serija (1990), Moj brat Aleksa, film (1989), Bure baruta, film (1989), Odluka (1983), Ratni hljebovi (1981), Zajedno (1981), Husinska buna (1980), Trinaestogodišnjaci, TV-serija (1978), Most, TV drama (1977), Naše priredbe, TV-serija (1973), Valter brani Sarajevo (1972), Adam i Eva 66 (1966), San (1966).

1940. – Njemačka vojska okupirala je Dansku i napala Norvešku.

1944. – U Moskvi je saopšteno da su sovjetske trupe prešle rijeku Prut u Drugom svjetskom ratu i ušle u Rumuniju.

1960. – Francuska s Madagaskarom potpisala je sporazum kojim je toj ostrvskoj afričkoj zemlji u Indijskom okeanu omogućena nezavisnost, poslije 64 godine francuske kolonijalne vladavine. Sporazum je formalno stupio na snagu krajem juna 1960.

 Falklandska ostrva

Falklandska ostrva

1970. – Katar postao nezavisan od Engleske.

1974. – U Titogradu (sadašnja Podgorica) osnovan je univerzitet Crne Gore. Sporazum o osnivanju najviše školske institucije potpisali su Ekonomski, Tehnički i Pravni fakultet, Viša pomorska škola u Kotoru, Pedagoška akademija u Nikšiću, Istorijski i Poljoprivredni institut i Institut za biološka i medicinska ispitivanja u Titogradu.

1979. – Zatvaranjem britanske vojne baze Malta je stekla punu nezavisnost, čime je okončano gotovo 80 godina dugo britansko prisustvo na tom ostrvu.

1981. – Studentske demonstracije na Kosovu pod parolom “Kosovo – republika” počinju jedanaestog marta, da bi na današnji dan predsjedništvo SFRJ donijelo odluku o proglašenju vanrednog stanja na Kosovu.

1982. – Argentinske vojne snage iskrcale se na Falklandska ostrva, britansku koloniju u Južnom Pacifiku, koji su čuvala 84 britanska marinca.

1996. – Rusija i Bjelorusija potpisale sporazum o čvršćim političkim i ekonomskim vezama u okviru Zajednice Nezavisnih Država tih dviju bivših sovjetskih republika.

1999. – Avioni NATO-a bombardirali centar Beograda, prvi put od početka zračnih napada na ciljeve u SR Jugoslaviji 24. marta.

2001 – Čitanjem optužnice i saslušanjem drugooptuženog Mirsada Ćupine, pred Kantonalnim sudom u Mostaru počelo suđenje 13 mostarskih Bošnjaka optuženih za ratne zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene u zgradi Četvrte osnovne škole u Mostaru, u vrijeme sukoba Hrvatskog Vijeća odbrane (HVO) i Armije BiH 1993. godine.

2003. – Predsjedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Mirko Šarović podnio je ostavku zbog afere izvoza oružja Vazduhoplovnog zavoda “Orao” iz Bijeljine Iraku, koji je bio pod sankcijama UN-a, i “špijunske afere u Republici Srpskoj”.

Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen

2004. – Haški tribunal objelodanio je optužnice protiv šestorice hrvatskih oficira i bivših zvaničnika za zločine protiv čovječnosti u zapadnoj Hercegovini 1992.-1993., a optuženi su: Jadranko Prlić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Bruno Stojić, Valentin Ćorić i Berislav Pušić. Tri dana kasnije svi optuženi su se dobrovoljno predali tribunalu u Hagu.

2005. – U Vatikanu preminuo poglavar Rimokatoličke crkve papa Ivan Pavao Drugi. U 26 godina svoga pontifikata, posjetio je 130 država. Zalagao se za mir i zagovarao je pravo svakog naroda na svoju državnu samostalnost i suverenost.

2008. – UN na svojoj sjednici donosi odluku da se drugi april proglasi Svjetskim danom autizma.

2010. – Umro američki glumac John Forsythe koji se proslavio ulogom Blakea Carringtona u seriji “Dinastija”.

2016. – Žestoke borbe izbile su između armenskih i azerbejdžanskih snaga duž linije razdvajanja u spornoj regiji Nagorno-Karabah, objavile su vlade obje države. Poginulo je više armenskih civila i 12 azerbejdžanskih vojnika.

 

Posted by on 2017-04-02. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login