02.08. – Dogodilo se na današnji dan – Završena je Potsdamska konferencija na kojoj su sovjetski vođa Staljin, predsjednik SAD Truman i premijer Velike Britanije Atlee, postigli dogovor o demilitarizaciji i denacifikaciji Njemačke i njenoj podjeli na okupacione zone poslije Drugog svjetskog rata

Filip II Makedonski

Filip II Makedonski

338. pne.  Bitka kod Heroneje, kojom je Filip II Makedonski nametnuo dominaciju Grčkoj.

217. pne.  Kod Kane u Apulieniji Hanibal je nanio veliki poraz rimskoj vojsci. Unatoč brojčanoj premoći, Rimljani koji su imali čak 80.000 vojnika izgubili su bitku u kojoj su ih Kartažani uništili: ubili su više od 50.000 rimskih vojnika.

1552. Dogovorom u Pasauu poništen je augsburški Interim iz 1548, a luterani (protestanti) su dobili slobodu vjeroispovijesti u Njemačkoj, što je ozakonjeno na saboru u Augsburgu 25. septembra 1555.

1589. Zbog prelaska na stranu hugenota, francuskog kralja Henrya III ubio je pristalica katoličke Svete lige, dominikanac Jacques Clément.

Napoleon

Napoleon

1802.  Napoleon proglašen doživotnim konzulom Francuske.

1830. Francuski kralj Charles X Burbonski abdicirao je pod pritiskom Julske revolucije u Parizu, koja je izbila zbog kraljeve odluke da ukine slobodu štampe, raspusti parlament i promijeni izborni zakon.

1858.  Britanski parlament usvojio je zakon kojim je indijska vlada stavljena pod upravu britanske krune.

1870.  London otvorio prvu podzemnu željeznicu na svijetu.

1880.  U Sarajevu počela s radom “Tvornica duhana Sarajevo”.

1903.  U Makedoniji je počeo Ilindenski ustanak za oslobođenje od Otomanskog Imperija, tokom kojeg je stvorena Kruševska republika. Republika se održala samo 11 dana, a ustanak je u krvi ugušen.

1920.  Rođena je Marija Bursać, prva žena narodni heroj Jugoslavije.

Alexander Graham Bell

Alexander Graham Bell

1922. – Umro je Alexander Graham Bell – pronalazač telefona. Poslije studija medicine u Edinburgu i Londonu preselio je u SAD i bavio se liječenjem gluhih. Telefon je patentirao 1876. u Bostonu, što je mu je donijelo slavu, ali i brige. Patent nije bio zaštićen, pa su ga mnogi pokrali i tek je 1886. Vrhovni sud SAD presudio da je on jedini vlasnik patenta. Bogat i slavan, potom se isključivo bavio starim poslom – liječenjem gluvih.

1934. – Adolf Hitler se proglasio Führerom.

1936. Umro francuski inženjer i pilot Louis Blériot, pionir vazduhoplovstva, koji je 1909. prvi avionom preletio La Manche.

Potsdamska konferencija

Potsdamska konferencija

1939.  Albert Einstein upozorio je američkog predsjednika Roosevelta da njemački naučnici rade na proizvodnji bombe sa uranijumom, poslije čega su u SAD počeli (početkom 1940.) istraživački radovi za proizvodnju nuklearne bombe.

1944.  Završena jedna od najvećih sovjetskih ofanziva u Drugom svjetskom ratu. Počela je 23. juna i za 38 dana sovjetske divizije su oslobodile cijelu Bjelorusiju, stupile na tlo Poljske i istočne Pruske i stigle blizu Varšave.

1945.  Završena je Potsdamska konferencija na kojoj su sovjetski vođa Staljin, predsjednik SAD Truman i premijer Velike Britanije Atlee, postigli dogovor o demilitarizaciji i denacifikaciji Njemačke i njenoj podjeli na okupacione zone poslije Drugog svjetskog rata.

1970.  Britanski vojnici su u Sjevernoj Irskoj prvi put upotrijebili gumene metke radi smirivanja nereda.

1980.  Neofašistički teroristički napad bombom na željezničkom kolodvoru u Bologni. Poginulo je 85 i ranjeno više od 200 ljudi.

Irak, Kuvajt

Irak, Kuvajt

1990.  Irak zauzeo Kuvajt. Slanjem trupa u Kuvajt irački predsjednik Sadam Husein pokrenuo je događaje koji su doveli do Zalivskog rata i stacioniranja američkih trupa u regionu.

1994.  Pod prijetnjom pooštravanja međunarodnih sankcija SR Jugoslaviji, vlada Srbije pozvala je lidere bosanskih Srba da prihvate mirovni plan Kontakt grupe za BiH i upozorila ih da će u suprotnom biti odgovorni za zločin protiv sopstvenog naroda.

1994.  Borbena grupa od četiri aviona NATO-a izvršila napad na sela Dobrica, Udešanj, Rabine, Kekorine i Šipovac, zapadno od Nevesinja.

1997.  Umro je američki pisac i slikar William S. Burroughs.

Radislav Krstić

Radislav Krstić

2001.  General Radislav Krstić osuđen je u Hagu na 46 godina zatvora za zločin genocida u Srebrenici 1995., najvećeg ratnog zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. U aprilu 2004. Žalbeno vijeće Haškog tribunala pravosnažno je osudilo Krstića na 35 godina zatvora.

2001. Bivši načelnik Sanskog Mosta i penzionisani general Armije RBiH Mehmed Alagić uhapšen u porodičnoj kući u Sanskom Mostu, na osnovu optužnice Haškog tribunala. General Alagić je preminuo 7. marta 2003. u svojoj kući.

2002.  Snage pokreta UNITA u Angoli su rasformirane, njenim generalima su oduzeti činovi i oni su integrisani u vojsku Angole.

Posted by on 2017-08-02. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login