03.03. Dogodilo se na današnji dan – Izlazi prvi broj časopisa TIME, američkog magazina koji se smatra jednim od najprominentnijih, a pokriva svjetske teme iz politike, nauke i društva

Thomas Otway

Thomas Otway

1652. – Rođen je engleski pisac Thomas Otway, čije se stihovane tragedije odlikuju poetskim darom i snažnom tragikom, prožetom sentimentalnošću u slikanju ljudskih emocija. Djela: “Spasena Venecija”, “Siroče”, “Don Karlos”.

1703. – Umro je engleski fizičar Robert Hooke, sekretar Kraljevskog društva u Londonu, koji je usavršio barometar, teleskop i mikroskop i gravitaciju nebeskih tijela i autor je zakona o istezanju elastičnih tijela (Hukov zakon).

1792. – Umro je škotski arhitekta i dekorater Robert Adam, jedan od tvoraca neoklasicističkog stila u arhitekturi. Projektovao je mnoge javne zgrade izuzetne elegancije, posebno u Londonu, koje se odlikuju karakterističnim vazdušastim i prozračnim stilom, nazvanim njegovim imenom.

1808. – Francuske trupe pod komandom maršala Joakima Mire zauzele su Madrid.

 Alexander Graham Bell

Alexander Graham Bell

1847. – Rođen je američki fizičar škotskog porijekla Alexander Graham Bell, pronalazač telefona. Poslije studija medicine u Edinburgu i Londonu preselio je u SAD i posvetio se liječenju gluhih. Telefon je patentirao 1876. u Bostonu, što mu je donijelo slavu, ali i brige. Patent nije bio zaštićen, pa su ga mnogi pokrali i tek je 1886. Vrhovni sud SAD presudio da je on jedini vlasnik patenta.

1861. – Manifestom cara Aleksandra Drugog Nikolajeviča Romanova ukinuto je kmetstvo u Rusiji. Više od 47 miliona kmetova oslobođeno je lične zavisnosti od gospodara i dobilo pravo da trguje, bavi se zanatima i svim poslovima u privredi.

1865. – Umro je fra Mihovil Sučić, bosanskohercegovački svećenik, liječnik i hirurg.

1875. – U Pariskoj operi prvi put je izvedena Bizeova operaKarmen“.

1878. – Mirom u San Stefanu, kojim je završen Rusko-turski rat, Bugarska je postala autonomna kneževina u Osmanskom Carstvu.

1886. – Bukureštanskim mirom Srbija i Bugarska okončale srpsko-bugarski rat.

1915. – Osnovan je Nacionalni savjetodavni odbor za aeronautiku (NACA), predhodnik NASA-e.

1918. – Rusija je s Centralnim silama potpisala Mir u Brest-Litovsku i izišla iz I. svjetskog rata.

TIME David Bowie

TIME David Bowie

1923. – Izlazi prvi broj časopisa TIME, američkog magazina koji se smatra jednim od najprominentnijih, a pokriva svjetske teme iz politike, nauke i društva.

1924. – Narodna skupština u Ankari ukinula Muslimanski kalifat i protjerala iz zemlje kalifa i njegovu porodicu, kao dio reformi koje je na modernizaciji zemlje pokrenuo predsjednik Kemal Ataturk.

1931. – Sjedinjene Američke Države prihvataju The Star-Spangled Banner kao službenu državnu himnu.

1969. – NASA je lansirala misiju Apollo 9 kako bi izvršila testiranje lunarnog modula koji će biti korišten u prvom ljudskom letu na Mjesec.

1996. – Jugoslovenske vlasti uhapsile su Radoslava Kremenovića i Dražena Erdemovića koje je Međunarodni sud u Hagu osumnjičio za ratne zločine u Srebrenici jula 1995, i predale ih Međunarodnom sudu. Kremenović je, poslije istrage, pušten u maju jer sud nije dokazao njegovu krivicu, a Erdemović, prvi optuženi koji je priznao krivicu, osuđen je na pet godina zatvora.

2000. – Međunarodni sud u Hagu osudio je ratnog komandanta snaga HVO-a generala Tihomira Blaškića na 45 godina zatvora, zbog ratnog zločina hrvatskih snaga nad Muslimanima u srednjoj Bosni 1992.-’94. Apelaciono vijeće tog suda je 29. jula 2004. smanjilo kaznu Blaškiću na 9 godina zatvora.

Opera Carmen

Opera Carmen

2002. – Građani Švajcarske izjasnili su se na referendumu da njihova država postane članica Ujedinjenih nacija.

2004. – Muzej “Holokaust” iz Vašingtona dostavio Ministarstvu prosvjete Republike Srpske mikrofilmovanu jasenovačku građu, koju je RS-a 2000. godine predala tom muzeju.

Posted by on 2017-03-03. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login