09.10. – Dogodilo se na današnji dan – Ubijen je argentinski revolucionar Ernesto Che Guevara, koji je postao simbol revolucije Južne Amerike, ali i cijelog svijeta. Rodio se pisac Ivo Andrić, dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Rođen engleski muzičar i član najpopularnije grupe 20. vijeka “The Beatles” – John Lennon .

Yale University
Yale University

768. – Karlo Veliki je, zajedno sa svojim bratom Karlomanom, okrunjen za kralja Franaka.

1446. – Kao zamjena za dotadašnje kinesko, prvi puta se počelo koristiti korejsko pismo.

1701. – Osnovan američki prestižni Yale University, nakon Harvarda, drugi po starosti univerzitet u SAD-u.

1806. – Pruska objavila rat Francuskoj, u kojem je poražena i izgubila krajeve zapadno od Labe i poljske zemlje.

1831. – Ubijen prvi predsjednik Grčke Ioannis Kapodistrias, jedan od vođa borbe za nezavisnost od Otomanskog carstva. U službu ruskog cara stupio je 1809. i bio je predstavnik Rusije na Bečkom kongresu i šef ruske diplomatije od 1815. do 1822. Po povratku u Grčku učestvovao je u borbama za oslobođenje, ali je ličnom diktaturom, pošto je 1827. došao na vlast, izazvao pobune i ubijen u atentatu.

1934. – U Marseillesu ubijen jugoslovenski kralj Aleksandar I Karađorđević. Atentat u kojem je poginuo i francuski ministar inostranih poslova Jean-Louis Barthou izvršio je Vlada Černozemski, makedonski nacionalista.

1835. – Rođen francuski kompozitor i klavirski virtuoz Camille Saint-Saëns, jedan od osnivača Nacionalnog muzičkog društva (1871). Njegov bogati opus obuhvata sve vrste muzičkih djela od kojih je najpoznatija opera “Samson i Dalila”.

Mihajlo Pupin
Mihajlo Pupin

1854. – Rođen je fizičar i pronalazač Mihajlo Pupin, čije je najveće otkriće – samoindukcioni kalemovi (“Pupinovi kalemovi“) – omogućilo prenos telefonskih razgovora na veliku daljinu. Prvi od njegovih mnogobrojnih pronalazaka bio je električni rezonator pomoću kojeg provodnik omogućava istovremeni prenos vijesti na različitim talasnim dužinama. Otkrio je i sekundarne radijacije rendgenskih zraka, elektromagnetske detektore i napisao univerziteski udžbenik termodinamike. Za naučni rad 1920. dobio je Edisonovu medalju, a za autobiografsku knjigu “Imigrant to Inventor”, kod nas prevedenu pod naslovom “Od pašnjaka do naučenjaka”, 1924. Pulicerovu nagradu.

1857. – Rođen je pisac iz Dubrovnika Ivo Vojnović, dramski pisac sa veoma živim osjećanjem za scenu. Djela: drame “Dubrovačka trilogija”, “Ekvinocij”, “Smrt majke Jugovića”, “Gospođa sa suncokretom”, “Lazarovo vaskrsenje”, “Maškerate ispod kuplja”.

Ivo Andrić
Ivo Andrić

1892. – Rodio se bosanskohercegovački i jugoslovenski pisac Ivo Andrić (1892.- 1975.) dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1961. godine. Djela: romani “Na Drini ćuprija“, “Travnička hronika“, “Gospođica”, “Prokleta avlija”, “Omer-paša Latas” (nedovršen), zbirke pripovijedaka “Nemirna godina”, “Žeđ”, “Jelena, žena koje nema”, “Znakovi”, “Deca”, “Kuća na osami”, putopisi i skice “Staze, lica, predeli”, meditativna proza “Znakovi pored puta”, “Eseji, kritike, članci “, “Sveske”.

1915. – Njemačke i austrougarske trupe u Prvom svjetskom ratu okupirale Beograd.

1934. – U Marsejskom atentatu ubijeni jugoslavenski kralj Aleksandar i francuski ministar Louis Barthou. Atentat u Marseju organizovale su ustaše i italijanski fašisti, a pasoš nađen kod ubice izdat je u Zagrebu na ime Petra Kelemana.

John Lenon
John Lenon

1940. – U Liverpoolu se rodio engleski muzičar, tekstopisac, pjesnik, član najpopularnije grupe 20. vijeka “The Beatles”John Lennon (1940.- 1980.). John je osnovao prvu grupu zajedno sa prijateljima Paulom McCartneyom i Georgeom Harrisonom. Svirali su rock ‘n’ roll pod imenom “Johnny and The Moondogs”, koji su poslije promijenili u “The Silver Beetles” da bi to ime na kraju bilo skraćeno u “The Beatles”. Godine 1963. objavljuju svoj prvi album Please, Please me. Pjesme Help, Strawberry Fields Forever i I Am The Walrus bili su Lennonovi važniji doprinosi Beatlesima koji su osvojili srca slušaoca i top liste. Grupa se raspada 1970. godine. Posljednji Lennonovi hitovi za grupu bili su Revolution, Across the Universe, Don’t Let Me Down i Come together. Ubijen je 8. decembra 1980. godine u 22:50 ispred zgrade Dakota, vraćajući se sa snimanja materijala za novi album. Počinilac je identificiran kao Mark David Chapman.

1944. – Počela je Treća moskovska konferencija na kojoj su britanski premijer Churchil i lider SSSR Staljin razmatrali problem Poljske, Grčke i Jugoslavije i dogovarali se o uređenju Evrope poslije Drugog svjetskog rata.

1962. – Afrička država Uganda postala nezavisna poslije skoro 70 godina britanske kolonijalne uprave.

Ernesto Che Guevara
Ernesto Che Guevara

1967. – Ubijen je argentinski revolucionar Ernesto Che Guevara, koji je postao simbol revolucije u Južnoj Americi, ali i širom svijeta, naročito među mladima. Diplomirao je medicinu u Buenos Airesu 1953, potom je otišao u Gvatemalu, pa u Meksiko, gdje je upoznao Fidela Castra, s čijom ekspedicijom se 1956. iskrcao na Kubu. Poslije pobjede revolucije 1959. postao je 1961. ministar privrede, a Kubu je napustio 1965. s namjerom da u Boliviji – gdje je ubijen – povede ustanak za oslobođenje Južne Amerike od dominacije SAD i domaće oligarhije. Djela: “Uspomene na kubansku revoluciju”, “Dnevnik iz Bolivije”.

1968. – Umro francuski književnik André Maurois, koji je pisao romane, eseje i romansirane biografije. Djela: romani “Podneblja”, “Porodični krug”, biografije “Bajron”, “Dizraeli”, “Viktor Igo”, “Lelija ili život Žorž Sand”, “Balzakov život”.

1970. – U Kambodži je predsjednik parlamenta In Tam objavio ukidanje monarhije.

Uganda
Uganda

1975. – Nobelova nagrada za mir dodijeljena ruskom fizičaru i disidentu Andreju Dmitrijeviču Saharovu, zbog “neustrašivih napora za mir u svijetu”, kako je obrazložio Norveški komitet za dodjelu nagrade.

1992. – U nastojanju da zaustavi rat u Bosni i Hercegovini, Vijeće sigurnosti UN-a donosi rezoluciju kojom se zabranjuju vojni letovi nad BiH, a mirovne snage su nadgledale situaciju.

2001. – Hazima Delića, Esada Landžu i Zdravka Mucića, optužene za zločine nad Srbima u logoru Čelebići, Haški tribunal osudio na ukupno 42 godine zatvora.

2001. – Američki naučnici Eric Cornell i Carl Wieman i Nijemac Wolfgang Ketterle dobili Nobelovu nagradu za fiziku. Oni su otkrili novo stanje materije, ultrahladni gas (Bose-Einsteinova kondenzacija – BEC), čija primjena otvara nove mogućnosti za razvoj precizne elektronike.

Hamid Karzai
Hamid Karzai

2004. – U Afganistanu održani prvi direktni predsjednički izbori u historiji te zemlje, na kojima je pobijedio dotadašnji privremeni predsjednik Hamid Karzai.

2006. – Demokratska Narodna Republika Koreja je izvršila testiranje svoje prve atomske bombe.

2009. – Američki predsjednik Barack Obama dobio je nobelovu nagradu za mir.

Posted by on 2019-10-09. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login