10. januar: Dogodilo se na današnji dan

 Biljana Plavšić

Biljana Plavšić

Dogodilo se na današnji dan:  10. januar

49. p. n. e. – Cezar je prešao preko rijeke Rubikon u Italiji i time otpočeo građanski rat protiv Pompeja i Senata. Tom prilikom rekao je: “Kocka je bačena” (Alea iacta est), što je ostalo upamćeno kao sinonim za donošenje smjelih odluka.

1810. – Francuska crkva poništila je brak Napoleona i Žozefine.

1863. – Otvorena je prva podzemna željeznica u Londonu.

1920. – Održan je prvi sastanak Društva naroda osnovanog 1919. godine Versajskim mirovnim ugovorom.

1923. – Četiri godine nakon završetka Prvog svjetskog rata, predsjednik Warren G. Harding naredio je američkim okupacionim trupama stacioniranim u Njemačkoj da se vrate kući.

1941. – U New Yorku je premijerno izvedena predstava “Arsenik i stare čipke” Josepha Kesselringa.

1946. – U Londonu je održana Prva generalna skupština Ujedinjenih nacija kojoj su prisustvovali predstavnici 51 države. Nedelju dana kasnije, prvi put se sastao i Savet sigurnosti Ujedinjenih nacija i ustanovio svoja pravila. Tek 24. januara, Generalna skupština usvojila je svoju prvu rezoluciju.

2001. – Biljana Plavšić, haška optuženica za ratne zločine i genocid nad Bošnjacima, dobrovoljno se predala na suđenje u Haagu, 10. januara 2001. godine. Biljana Plavšić je zajedno s Radovanom Karadžićem, Momčilom Krajišnikom i Ratkom Mladićem bila u samom vrhu vodstva bosanskih Srba tokom agresije na BiH. Od 1992. do 1996. godine, bila je potpredsjednik Republike Srpske.

Posted by on 2014-01-10. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login