100 banaka na meti hakera, ukradeno milijardu dolara

haker, AnonymousBlizu 100 banaka i finansijskih institucija bili su mete cyber pljačke u kojoj je ukradeno milijardu dolara, navodi se u izvještaju kompanije za bezbjednost na internetu “Kaspersky”.

U izvještaju se navodi da su napadi počeli 2013. godine i da još traju. Ova cyber banda ima članove u Rusiji, Ukrajini i Kini.

“Kaspersky” navodi da sarađuje sa istragom koju vode Interpol i Evropol, prenio je BBC.

Napadi su izvršeni u 30 zemalja, uključujući finansijske kompanije u Rusiji, SAD, Njemačkoj, Kini, Ukrajini i Kanadi.

“Ovi napadi ukazuju na činjenicu da će kriminalci iskoristiti bilo kakvu ranjivost u bilo kakvom sistemu”, izjavio je Sanjay Virmani, direktor Interpolovog centra za digitalni kriminal.

“Kaspersky” navodi da su kriminalci u ovom slučaju prešli u novu fazu, pošto kradu novac direktno od banaka i izbjegavaju krajnje korisnike.

Banda, kojoj je “Kaspersky” dao ima “Karbank”, koristila je kompjuterske viruse da bi zarazila mreže firmi zlonamjernim softverom. To joj je omogućilo pristup video sistemima za nadzor i snimanje svega što se prikazuje na kompjuterskim ekranima službenika finansijskih kompanija.

Kriminalci su u nekim slučajevima bili u mogućnosti da prebace novac sa računa banaka na svoje račune ili, čak, da narede bankomatima da izbace novac i određeno vrijeme.

“Kaspersky” navodi da je prosječna pljačka banaka trajala između dva i četiri mjeseca i da je svaki put ukradeno do deset miliona dolara.

Međunarodno tijelo koje upozorava banke na aktivnosti hakera saopštilo je da je u januaru obaviješteno o izvještaju kompanije “Kaspersky” i da njegovi članovi preduzimaju mjere da bi spriječili ovakve kriminalne aktivnosti i sveli na minimum posljedice po korisnike.

Posted by on 2015-02-16. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login