11.09. – Dogodilo se na današnji dan – Izvršeni samoubilački teroristički napadi otetim avionima na Svjetski trgovački centar u New Yorku i na zgradu Pentagona u Washingtonu

Rudolf von Habsburg

Rudolf von Habsburg

1273. – Izborom grofa Rudolfa von Habsburga za kralja Svetoga Rimskog Carstva njemačke nacije, okončana je svađa oko prijestolja. To je bio početak uspona Habsburgovaca na položaj najmoćnijega njemačkog plemstva, koje je gotovo neprekidno do 1806. vladalo Carstvom.

1697. – Bitka kod Sente: velika pobjeda habsburških snaga i saveznika nad turskim snagama.

1773. – Ubijen je Šćepan Mali, lažni ruski car Petar III koji se nametnuo Crnogorcima kao vladar. Tokom vladavine od 1767. izmirio je plemena, uveo sud, započeo popis stanovništva i imovine i počeo da gradi puteve. Prema predanju ubio ga je sluga, mletačko-turski agent po nalogu skadarskog paše Bušatlije.

1830. – Proglašena je Republika Ekvador kao dio konfederacije Kolumbije.

1855. – U Krimskom ratu britanske snage osvajaju Sevastopolj.

1870. – Kralj Sardinije Vittorio Emanuele napao je Papsku državu u Rimu, a 1871. preselio je svoju prijestonicu u Rim i uselio u palatu Kvirinal. Papa se povukao u Vatikan i od tada je njegov suverenitet ograničen samo na vatikanske palate.

1883. – Rođen je ruski revolucionar Grigorij Jevsejevič Zinovjev, jedan od boljševičkih prvaka i organizatora Oktobarske revolucije 1917. Predvodio je uticajni Petrogradski sovjet, Komitet za odbranu republike u građanskom ratu, a od 1919. do 1926. bio je predsjednik Izvršnog komiteta Kominterne. Strijeljan je 1936. u vrijeme “velike čistke”, koju je Josif Visarionovič Džugašvili (Staljin) organizovao poslije ubistva Sergeja Mironoviča Kirova krajem 1934.

Theodor Adorno

Theodor Adorno

1903. – Rođen je njemački filozof Theodor Adorno.

1917. – Rođen je filipinski državnik Ferdinand Marcos. Jedan od najpopularnijih predsjednika Filipina kada je izabran 1965, zaveo je 1972, prije isteka drugog mandata, vanredno stanje i diktaturu u zemlji. Zbačen je sa vlasti 1986, a umro je 1989. u izbjeglištvu na Havajima.

1921. – Osnovan Jugoslovenski atletski savez.

1922. – Proglašen britanski mandat nad Palestinom, zbog čega su Arapi objavili dan žalosti.

1941. – Poslije napada njemačkih podmornica na američke brodove predsjednik SAD Franklin Delano Roosevelt naredio je otvaranje vatre na sve brodove zemalja Sila osovine, čime je prekinuo politiku izolacionizma u Drugom svjetskom ratu. SAD su ušle u rat kad je Japan 7. decembra 1941. napao Pearl Harbour.

1944. – Jugoslavenski partizani oslobodili su Mljet.

1962. – Britanska pop-rock grupa Beatles snimila je prvi singl “Love me do”.

Nikita Sergejevič Hruščov

Nikita Sergejevič Hruščov

1963. – Austrija je potpisala sporazum o prestanku atomskih pokusa.

1971. – Umro je sovjetski političar Nikita Sergejevič Hruščov. Poslije smrti Josifa Visarionoviča Džugašvilija 1953. postao je prvi sekretar partijskog Centralnog komiteta, a sovjetski premijer 1958. Potpisao je 1955. Beogradsku i 1956. Moskovsku deklaraciju, kojima su normalizovani odnosi Jugoslavije i SSSR-a poslije perioda Informbiroa. Na 20. partijskom kongresu je podnio referat “O kultu ličnosti i njegovim posljedicama” i započeo proces destaljinizacije i odbacivanja Staljinovih metoda u unutrašnjoj politici i u međunarodnom radničkom pokretu. Plenum Centralnog komiteta Komunističke partije ga je u oktobru 1964. smijenjio sa svih funkcija.

1973. – U Čileu je desno orijentirana hunta pod vodstvom Augusta Pinocheta Ugarta (i uz pomoć SAD) izvršila državni udar. U puču je ubijen predsjednik države Salvador Allende Gossens.

1991. – Predsjednik SSSR Mihail Sergejevič Gorbačov najavio odlazak sovjetskih vojnika sa Kube.

1995. – Hiljade demonstranata protestovalo u Parizu zbog obnavljanja francuskih nuklearnih proba u južnom Pacifiku.

1997. – Škoti na referendumu većinom glasova odobrili plan britanske laburističke vlade za uspostavljanje parlamenta Škotske, prvi put poslije nepunih 300 godina.

11. septembar 2001

11. septembar 2001

2001. –  Izvršeni samoubilački teroristički napadi otetim avionima na Svjetski trgovački centar u New Yorku i na zgradu Pentagona u Washingtonu. Poginulo je gotovo 3.000 osoba. Osama bin Laden optužen za organizovanje napada. To je bio najveći napad na SAD u historiji i sa sobom je donio mnoge posljedice, ratove i hiljade poginulih.  Napad na New York počeo je nešto prije devet sati ujutro po lokalnom vremenu, kada je Boeing 767American Airlinesa udario u sjeverni toranj WTC-a, između 94. i 98. kata, ali se tada nije smatralo da je riječ o terorističkom napadu, već o nesreći. No potvrdu da je SAD prvi put u svojoj historiji doživio napad neprijatelja na svom teritoriju dužnosnici Bijele kuće dobili su kada je sljedeći, također Boeing 767 United Airlinesa, uletio u južni toranj WTC-a. Dok su sve oči bile usmjerene na New York, pola sata po početku terorističkog napada Boeing 757 American Airlinesa pao je na Pentagon, dok je u 10.03 srušen i četvrti avion, koji teroristi nisu uspjeli dovesti do namjeravane mete zahvaljujući intervenciji dvojice putnika.

2003. – U Švedskoj preminula ministrica inostranih poslova Anna Lindh, dan nakon što je teško ranjena nožem u tržnom centru u Stockholmu. Ubica Mijailo Mijailović osuđen je 23. marta 2004. na kaznu doživotnog zatvora. Viši sud u Stockholmu preinačio je presudu i donio odluku da je Mijailović mentalno bolestan i da ga treba uputiti na psihijatrijsko liječenje.

Joe Zawinul

Joe Zawinul

2007. – U Beču umro legendarni jazz-klavijaturista i kompozitor Joe Zawinul, koji je svjetsku slavu stekao svirajući električne klavijature na albumima Milesa Davisa “Bitches Brew” i rok-grupe Weather Report.

2009. – Umro je američki televizijski i filmski scenarista Larry Gelbart, najpoznatiji po radu na hit-seriji “M.A.C.H” i “Tootsie”. Dobitnik je nagrada Tony i Emmy.

Posted by on 2017-09-11. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login