15.07. – Dogodilo se na današnji dan – 28 lokaliteta stećaka u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji proglašeni su Svjetskom baštinom UNESCO-a. Rođen je holandski slikar Rembrandt van Rijn.

Rembrandt van Rijn
Rembrandt van Rijn

1099. – Krstaši u Prvom krstaškom ratu osvojili Jeruzalem i razorili ga. Arapi su ga preoteli od krstaša 1187.

1291. – Umro njemački car Rudolf I Habsburg, osnivač dinastije Habsburgovaca. Po dolasku na prijesto (1273) dao je članovima svoje familije u posjed Austriju, Štajersku, Kranjsku, Korušku i Tirol, koji su postali habsburške nasljedne zemlje.

1606. – Rođen je holandski slikar Rembrandt van Rijn.  Bio je nizozemski barokni slikar; najsnažnija je i najsvestranija ličnost u nizozemskoj umjetnosti 17. vijeka. Ostvarivši uspjeh još kao mladi slikar, kasnije godine njegova života obilježila je tragedija financijskih poteškoća. Unatoč tomu, njegove slike i grafike bile su popularne cijeloga njegova života i njegova reputacija kao slikara ostala je netaknuta te je dvadesetak godina obrazovao gotovo sve važnije nizozemske slikare.  U slikarstvu, kao i u grafici, pokazao je iznimno poznavanje klasične ikonografije koju je preoblikovao kako bi se uklopila u njegovo iskustvo. Tako su njegovi prikazi biblijskih scena sadržavali njegovo poznavanje teksta, asimilaciju klasičnih kompozicija i njegova istraživanja židovske populacije u Amsterdamu. Zbog svog dubokog suosjećanja s ljudskom prirodom često je zvan i „jednim od velikih proroka civilizacije“

1799. – Otkrivena Ploča iz Rosette, na temelju koje je Jean Francois Champollion dešifrirao hijeroglife.

1795. – Marseljeza je zvanično prihvaćena za himnu Francuske.

1865. – U Dublinu rođen britanski političar i novinski magnat Alfred Nortclif, vlasnik i jedan od osnivača listova Daily Mirror, Daily Mail i The Times.

Jean-François Champollion
Jean-François Champollion

1881. – Austrijski car Franjo Josip I. potpisuje Reskript o ujedinjenju Vojne Krajine s kraljevinom Hrvatskom.

1904. – Umro je Anton Pavlovič Čehov, jedan od najznačajnijih ruskih i svetskih dramskih pisaca i pripovjedača. Antona P. Čehova nazivaju začetnikom psiholiškog realizma. U njegovim dramama ne postoji tipičan dramski sukob već sve što se događa u drami proizlazi iz psiholoških stanja, osjećaja i unutarnjih sukoba likova. Čehov u svojim dramama također inzistira na protoku vremena koji je jedan od mehanizama zbivanja u kojem se događaju promjene.  Drame Antona Pavloviča Čehova još su uvijek vrlo popularne na repertoarima različith pozorišta, ali i kao predlošci za filmske adaptacije. Do danas je snimljeno preko 285 filmova nastalih prema njegovim djelima, poput Ujaka Vanje u New Yorku iz 1994. godine u režiji Louisa Mallea te Galeba (1968., Sidney Lumet) i Tri sestre (1970., Laurence Olivier).

1918. – Snage Osovine pokrenule opštu ofanzivu pod komandom njemačkog generala Eriha fon Ludendorfa. Time je počela Druga bitka na Marni u Prvom svjetskom ratu i posljednji pokušaj Centralnih sila da nadvladaju snage Antante na zapadnom frontu. Bitke na Marni poznate su kao jedna najvećih klanica u ljudskoj istoriji.

Anton Pavlovič Čehov
Anton Pavlovič Čehov

1930. – Rođen je francuski filozof Jacques Derrida.

1937. – Pušten u saobraćaj kanal Moskva – Volga dug 128 kilometara, dubok 5,5, a širok 85 metara, čime je regulisana rijeka, a grad Moskva postao je luka povezana sa pet mora.

1941. – Prvi put upotrijebljene „kaćuše“, prvo raketno oružje uvedeno u ratna dejstva. To plotunsko raketno oružje upotrijebljeno je u Bici kod Orše u Drugom svjetskom ratu.

1945. – Italija u Drugom svjetskom ratu formalno objavila rat doskorašnjem savezniku Japanu.

1974. – Grupa grčkih oficira u kiparskoj Nacionalnoj gardi i pristalica pripajanja Kipra Grčkoj, izvršila vojni udar zbacivši sa vlasti predsjednika i arhiepiskopa Makariosa. Vlast je preuzeo Nikos Sampson, bivši lider stranke EOK, a arhiepiskop Makarije privremeno napustio Kipar.

1975. – Sojuz 19 i Apolo 18 lansirani u orbitu oko Zemlje, u okviru sovjetsko-američkog programa kojim je predviđeno njihovo spajanje u svemiru.

1990. – Umro je jugoslavenski i bosanskohercegovački književnik Zaim Topčić.

1992. – U Beogradu održan skup pod nazivom „Žuta traka“, čiji je cilj bio protest protiv diskriminacije i prijetnji pripadnicima drugih etničkih grupa. Skup su organizovali nevladina organizacija Centar za antiratnu akciju i stranka Građanski savez Srbije, a neposredan povod za protest bilo je prisilno iseljavanje Hrvata iz vojvođanskog sela Hrtkovci.

Gianni Versace
Gianni Versace

1995. – Vojska Šri Lanke okončala je najveću ofanzivu od 1987. protiv tamilskih pobunjenika, tokom koje je poginulo najmanje 300 ljudi.

1997. – U Miami Beachu na Floridi ubijen Gianni Versace, italijanski modni kreator, jedna od najpoznatijih ličnosti iz svijeta mode krajem 20. vijeka.

2004. – Bivši ministar finansija Ruande Emanuel Ndindabahizi osuđen je na doživotnu robiju zbog učešća u genocidu 1994. godine.

1999. – Kina zvanično objavila da posjeduje tehnologiju za pravljenje neutronske bombe.

2005. – Vijeće Okružnog suda u Beogradu osudilo je četvoricu pripadnika paravojne formacije Osvetnici – Milana Lukića, Olivera Krsmanovića, Dragutina Dragičevića i Đorđa Ševića na ukupno 75 godina zatvora zbog ratnog zločina otmice i ubistva 16 Bošnjaka iz mjesta Sjeverin na istoku BiH.

stećci
stećci

2014. – Brazil, Indija, Kina i Rusija osnovale Banku za razvoj BRIC zemalja.

2016. – Lokaliteti stećaka u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji proglašeni su Svjetskom baštinom UNESCO-a.

2016. – U Turskoj pokušan vojni udar koji nije uspio. Tokom udara koji je trajao i tokom noći poginulo je najmanje 312 ljudi, a ranjeno je oko 1.500. U narednim danima uhapšeno je više od 9.000 ljudi, uključujući vojne službenike, policajce, pravosudne službenike i sl.

Posted by on 2019-07-15. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login