16.02. – Dogodilo se na današnji dan – Završen francusko-pruski rat, rođen Kim Jong-Il, Fidel Castro postao je premijer Kube, stupio na snagu Protokol iz Kyota

francusko-pruski rat
Francusko-pruski rat

1659. – Ispisan prvi ček u historiji, u vrijednosti 400 funti. Danas je izložen u Westminster Abbeyu, u Londonu.

1808. – Francuska počela invaziju na Španiju i pokorila je za mjesec dana. Car Napoleon Prvi je odveo u Francusku kralja Karlosa Četvrtog i njegovog sina Fernanda Sedmog, a na prijesto je postavio brata Žozefa, koji je okupiranom Španijom vladao do 1813.

1834. – Rođen Ernst Haeckel, njemački zoolog i filozof.

1941. – Rođen Kim Jong-Il, vođa Sjeverne Koreje od 1994. do 2011. godine. Na vlasti je naslijedio svog oca Kim Il-sunga, osnivača Sjeverne Koreje. Poput oca, i Kim Jong-Il je bio centar jakog kulta ličnosti unutar Sjeverne Koreje. Preminuo je 17. decembra 2011. godine, a naslijedio ga je njegov najmlađi sin Kim Jong-un.

1871. – Poražena Francuska potpisala kapitulaciju i akt o primirju sa Pruskom, čime je završen francusko-pruski rat. U maju 1871. je utanačen definitivni mir sa tada već ujedinjenom Njemačkom, kojoj je Francuska morala da ustupi bogate pokrajine Alzas i Lorenu i da plati ratnu odštetu.

1873. – Španski kralj Amadeo II Savojski abdicirao je zbog unutrašnjih previranja i jačanja republikanskog pokreta. Proglašena je prva španska republika koja je oborena naredne godine kada je vojska vratila na vlast burbonsku dinastiju s kraljem Alfonsom XII.

Fidel Castro
Fidel Castro

1877. – Rođena je Isidora Sekulić, književnica i prevoditeljica, akademik. Spada u najznačajnije srpske pisce 20. vijeka. Autor je knjige meditativne proze “Saputnici”, putopisa “Pisma iz Norveške”, esejističke proze…

1907. – Umro italijanski pjesnik Giosuè Carducci.

1933. – Zbog straha od sve češćih njemačkih prijetnji Jugoslavija, Čehoslovačka i Rumunija su reorganizovale odbrambeni savez Malu Antantu, koja je dobila stalni Savjet sastavljen od ministara inostranih poslova. Njemačka okupacija Čehoslovačke u martu 1939. praktično je ugasila savez, koji je saradnjom Jugoslavije i Rumunije još neko vrijeme životario, ali je slomom Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu, poslije napada nacističke Njemačke u aprilu 1941, definitivno prestao da postoji.

Francisco Franco
Francisco Franco

1936. – Na parlamentarnim izborima u Španiji pobijedila lista Narodnog fronta, poslije čega je vladu socijalista, komunista i predstavnika anarhističkih sindikata sastavio Manuel Asanja i ona je odmah izdala dekret o amnestiji političkih zatvorenika i propisala agrarnu reformu. Fašisti su pod rukovodstvom generala Fransiska Franka u julu 1936. otpočeli oružanu pobunu, što je izazvalo građanski rat u kojem su 1939. poražene snage vlade Narodnog fronta, najviše zahvaljujući velikoj vojnoj pomoći koju su Franku pružile nacistička Njemačka i fašistička Italija.

1945. – Američko vazduhoplovstvo u Drugom svjetskom ratu počelo masovno bombardovanje Tokija.

1959. – Vođa gerilaca Fidel Castro postao je premijer Kube nakon što je 1. januara 1959. zbacio s vlasti diktatora Fulgencija Batistu i tako započeo najduži mandat vladanja u svjetskoj historiji, sve do 19. aprila 2011., kada je vlast predao svom bratu Raulu. Fidel je ukupno vladao 52 godine i 62 dana, što je nezabilježeno u historiji (ne računajući monarhe).

1968. – U SAD-u ostvaren prvi poziv na broj 911 za hitne slučajeve. Prvi poziv upućen je iz gradske vijećnice u Haleyvilleu, u američkoj saveznoj državi Alabami prema policijskoj stanici u tom gradu.

1970. – Moskva daje saopštenje u kojem se kaže da će arapske zemlje dobiti “potrebnu potporu” od Sovjetskog Saveza u sukobu sa Izraelom.

Makedonija
Makedonija

1994. – Grčka je uvela jednostrani embargo Makedoniji, zbog spora oko korištenja imena “Makedonija”.

2000. – Rusija obnovila odnose s NATO-om koji su bili prekinuti zbog napada te vojne alijanse na SR Jugoslaviju u martu 1999.

2003. – Osnivaju se Wikipedije na hrvatskom, bosanskom i srpskom jeziku, koje nastaju iz srpskohrvatske Wikipedije.

2005. – Stupio na snagu Protokol iz Kyota. U okviru konvencije UN-a o klimatskim promjenama, u japanskom gradu Kyoto, otvoren je Protokol za potpisivanje u cilju smanjenja emisije ugljičnog dioksida i drugih zagađujućih plinova.

2006. – UN osudio američko postupanje u logoru Guantanamo, te zatražio da zatvorenicima bude suđeno ili da budu oslobođeni.

Kosovo EULEX
Kosovo EULEX

2007. –  Gojko Janković, bivši zapovjednik paravojnih snaga bosanskih Srba, osuđen na 34 godine zatvora zbog ratnih zločina, ubistava, silovanja i zlostavljanja bošnjačkih civila počinjenih od 1992. do 1995. na teritoriji općine Foča.

2008. – Evropska unija odobrila slanje oko 2.000 pripadnika EULEX-a na Kosovo, koji će postepeno preuzeti nadležnosti od UNMIK-a. Razmještanje misije EU počelo je 9. decembra 2008. na osnovu odluke Vijeća sigurnosti UN-a.

2016. – U Kairu umro Boutros Boutros-Ghali, glavni sekretar UN-a u razdoblju od 1992. do 1996. Egipatski političar po nacionalnosti Kopt imao je značajne ovlasti i uticaj na dešavanja u BiH tokom rata.

Posted by on 2020-02-16. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login