16.02. Na današnji dan: 1871. završen francusko-pruski rat

1808. – Francuska počela invaziju na Španiju i pokorila je za mjesec dana. Car Napoleon Prvi je odveo u Francusku kralja Karlosa Četvrtog i njegovog sina Fernanda Sedmog, a na prijesto je postavio brata Žozefa, koji je okupiranom Španijom vladao do 1813.

1834. – Rođen Ernst Haeckel, njemački zoolog i filozof.

francusko-pruski rat

francusko-pruski rat

1871. – Poražena Francuska potpisala kapitulaciju i akt o primirju sa Pruskom, čime je završen francusko-pruski rat. U maju 1871. je utanačen definitivni mir sa tada već ujedinjenom Njemačkom, kojoj je Francuska morala da ustupi bogate pokrajine Alzas i Lorenu i da plati ratnu odštetu.

1873. – Rođen je Radoje Domanović, književnik i publicista, profesor gimnazije u Leskovcu, Vranju i Pirotu, pokretač satiričnog lista “Stradija”. Radoje Domanović je prvi pravi satiričar među srpskim realistima, satira je glavno obilježje njegovog talenta. On je tvorac srpske satirične pripovjetke.

1877. – Rođena je Isidora Sekulić, književnica i prevoditeljica, akademik (Mošorin, 16. 02. 1877 – Beograd, 05. 04. 1958). Radila je kao nastavnica u Pančevu, Sapcu i Beogradu. Do kraja, i bez ostatka, posvećena ljepoti smislene riječi, književnica Isidora Sekulić je za života stekla uvaženje kao najobrazovanija i najumnija žena svoga vremena u Srbiji. Penzionisana je 1931. godine. Izabrana je za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije 16. februara 1939. godine, a za redovnog člana Srpske akademije nauka 14. novembra 1950. kao prva žena akademik. Najpoznatija dela su joj Saputnici, Hronika palanačkog groblja i Pisma iz Norveške.

1907. – Umro italijanski pjesnik Giosuè Carducci.

1933. – Zbog straha od sve češćih njemačkih prijetnji Jugoslavija, Čehoslovačka i Rumunija su reorganizovale odbrambeni savez Malu Antantu, koja je dobila stalni Savjet sastavljen od ministara inostranih poslova. Njemačka okupacija Čehoslovačke u martu 1939. praktično je ugasila savez, koji je saradnjom Jugoslavije i Rumunije još neko vrijeme životario, ali je slomom Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu, poslije napada nacističke Njemačke u aprilu 1941, definitivno prestao da postoji.

Francisco Franco

Francisco Franco

1936. – Na parlamentarnim izborima u Španiji pobijedila lista Narodnog fronta, poslije čega je vladu socijalista, komunista i predstavnika anarhističkih sindikata sastavio Manuel Asanja i ona je odmah izdala dekret o amnestiji političkih zatvorenika i propisala agrarnu reformu. Fašisti su pod rukovodstvom generala Fransiska Franka u julu 1936. otpočeli oružanu pobunu, što je izazvalo građanski rat u kojem su 1939. poražene snage vlade Narodnog fronta, najviše zahvaljujući velikoj vojnoj pomoći koju su Franku pružile nacistička Njemačka i fašistička Italija.

1945. – Američko vazduhoplovstvo u Drugom svjetskom ratu počelo masovno bombardovanje Tokija.

1959. – Fidel Castro postao premijer Kube.

1970. – Moskva daje saopštenje u kojem se kaže da će arapske zemlje dobiti “potrebnu potporu” od Sovjetskog Saveza u sukobu sa Izraelom.

1994. – Grčka je uvela jednostrani embargo Makedoniji, zbog spora oko korištenja imena “Makedonija”.

Makedonija

Makedonija

2003. – Osnivaju se Wikipedije na hrvatskom, bosanskom i srpskom jeziku, koje nastaju iz srpskohrvatske Wikipedije.

2005. – Stupio na snagu Protokol iz Kyota. U okviru konvencije UN-a o klimatskim promjenama, u japanskom gradu Kyoto, otvoren je Protokol za potpisivanje u cilju smanjenja emisije ugljičnog dioksida i drugih zagađujućih plinova.

Posted by on 2017-02-16. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login