19. Modul memorije Festivala MESS: Početak izložbom “Sklonište”

MESSVečerašnjim otvaranjem izložbe fotografa Jima Marshalla u Historijskom muzeju BiH pod nazivom “Sklonište”, s početkom u 19 sati, počinje 19. kulturološki program Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Modul memorije, koji će se održavati do 9. maja.

Modul memorije i ovaj će put predstaviti različite umjetničke formate s jednim ciljem – promoviranja kulture sjećanja. Odnosno, usprkos svim financijskim problemima i drugim problemima s kojima se susreću institucije kulture u BiH, i ove će se godine kroz teatar, film, izložbe baštiniti kultura sjećanja.

S posebnim osvrtom

“Ovogodišnji Modul memorije odvija se u uvjetima koji su posljednjih 20 godina najbliži onim koje smo imali u periodu opsade.

Generalna ekonomska situacija,  samim tim i situacija u kulturi nikad nije bila gora. Ovaj put umjesto agresora, izloženi smo svakodnevnim napadima kriminalaca i njihovih korumpiranih saveznika kojima je društveni interes misaona imenica, a samim tim kultura i umjetnost, kao svim primitivcima širom svijeta – jedno apsolutno ništa. Upravo zbog toga, unatoč dramatičnim zbivanjima širom svijeta većina programa posvećeni su nama, s posebnim osvrtom na zbivanja iz perioda ’92-95, te činjenicu da se ove godine navršava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata”, kazao je umjetnički direktor Modula memorije i direktor SARTR-a Nihad Kreševljaković na jučerašnjoj konferenciji za novinare, a predstavio je i ovogodišnji programski sadržaj.

“Simboličnim smatram to da program otvaramo izložbom Jima Marshalla pod nazivom ‘Sklonište’, jer su te fotografije sredstvo očuvanja sjećanja na tu riječ pisanu po sarajevskim zidovima tokom opsade”, uvodne su Kreševljakovićeve riječi u predstavljanje programa, koji je izrazio i posebno zadovoljstvo što je dio programa Modula i ponovno predstavljanje fotografija Velije Hasanbegovića kroz izložbu “I moja bijela traka”, a kojega smo već upoznali kroz izložbu o Perućcu. Tu je i izložba Milomira Kovačevića Strašnog pod nazivom “Karim Zaimović”, posvećena jednom od najtalentiranijih bh. mladih pisaca – Karimu Zaimoviću (predstava po njegovu djelu “Tajna džema od malina” postavljena je prošle godine na sceni SARTR-a).

Kao veoma zanimljiv foto-dokumentaristički projekt bit će postavljene i izložbe “Krovovi naselja Sokolje”, autora Azema Sućeske, i “Sarajevo nekad i sad”, Šukrije Džidžovića.

U sklopu teatarskog dijela programa, premijerno će biti predstavljene predstave “Pobunjenik M. K.” redatelja Nermina Hamzagića, u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS, te “Još jedno pismo preko Crvenog krsta” autorica Elme Selman i Sanele Krsmanović, u koprodukciji Festivala MESS i Sarajevskog ratnog teatra.

Bh. premijeru imat će i predstava “Mali mi je ovaj grob” redatelja Dine Mustafića, rađena po tekstu Biljane Srbljanović, u produkciji Hartefakta, Kamernog teatra 55 i Festivala MESS. Teatarski program uključuje i predstavu “Koncert s orahom, čekićem i bašlijom”, redateljice Selme Spahić (koprodukcija Udruženja građana Kontakt i Sarajevskog ratnog teatra).

Kreševljaković će kazati da će publika, kao dio zasebnog programa, imati priliku vidjeti i prezentaciju dijela velikog pozorišnog projekta “Memory Battlefield”, njemačkih redatelja Hans-Werner Krosingera i Regine Dura, a koju, uz podršku Goethe Instituta, realizira HAU Berlin. Na projektu, također, “učestvuje i SARTR i to će, zapravo, biti prezentacija bosanskog segmenta te predstave, koja će se premijerno u junu mjesecu postaviti u Berlinu, a najvjerovatnije da će svoju premijernu bosansku izvedbu imati u sklopu Festivala MESS ove godine”, kazao je umjetnički direktor Modula memorije, dodajući da će paralelno s prezentacijom  “Memory Battlefield” biti održana i izložba dokumenata koji se odnose na rad Bosanskog sabora u periodu 1910. – 1914. godine.

Radi se o autentičnim dokumentima, stenogrami razgovora u prvom sazivu  Bosanskog sabora, i ono što je, zapravo,  “vrlo zastrašujuće je činjenica da kada pogledate sadržaj tih rasprava, zapravo, shvatite da je vrijeme u ovim krajevima kao zaleđeno”, kazao je, između ostalog, Kreševljaković govoreći o segmentu programa Modula memorije koji će se baviti 100. godišnjicom od početka Prvog svjetskog rata.

Zaseban program

U zasebnom programu bit će organizirana večer bh. umjetnice Šejle Kamerić, a pored razgovora bit će prikazani i njezini kratki filmovi “Sreća”, “Šta ja znam” (koautor Timur makarević) i “Prvo ratno kino: Apolo”.

Filmski program posvećen je Siriji i u njegovu sklopu će biti prikazan film “The Sufering Grasses” (2012) brazilsko-koreanske redateljice Lare Lee.

Ulaz na programe Modula memorije je slobodan, izuzev za pozorišne predstave.

Posted by on 2014-04-05. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login