20.06. – Dogodilo se na današnji dan – Sklopljen je brak između bosanske princeze Elizabete Kotromanić i ugarskog kralja Ludovika I

1353 – Sklopljen je brak između bosanske princeze Elizabete Kotromanić i ugarskog kralja Ludovika I.

Willem Barentsz

Willem Barentsz

1597. – Umro je holandski polarni istraživač Willem Barentsz, dok je pokušavao da pronađe sjeveroistočni pomorski prolaz iz Evrope u Ameriku. Po njemu je dobilo naziv Barencovo more u Arktiku. Dijelove njegovog dnevnika 1871. pronašao je norveški kapetan Karlsen.

1789. – Poslanici Trećeg staleža novoproklamovane Narodne skupštine u Francuskoj zakleli se da se neće razići dok ne donesu novi ustav, što je bio uvod u početak francuske revolucije.

1793. – Rođen je poljski dramski pisac Aleksander Fredro.

1819. – Rođen je francuski kompozitor Jacques Offenbach.

1902. – Rođen je pisac i diplomata Marko Ristić, istaknut teoretičar beogradske nadrealističke grupe i jedan od predstavnika moderne i avangarde u književnosti između dva rata. Od 1945. do 1951. bio jugoslovenski ambasador u Parizu.

1905. – Rođena je američka književnica Lillian Hellman. Proslavila se dramskim djelima koja sadrže oštru kritiku američkog društva i memoarima u kojima je opisala vrijeme makartizma.

Pancho Villa

Pancho Villa

1923. – Ubijen je vođa meksičke revolucije, legendarni Pancho Villa. Kroz dvadesetak godina revolucionarnog djelovanja stekao je glas narodnog heroja, iako je cijeli svoj život u centru pažnje proživio pod imenog svog prvog zapovjednika, čiji je identitet preuzeo nakon njegove pogibije.

1933. – Umrla je njemačka revolucionarka Klara Zetkin, članica međunarodnog radničkog pokreta. 1907. je organizovala prvu međunarodnu konferenciju žena. Na njen prijedlog 8. mart je proglašen Međunarodnim danom žena.

1944. – Drugi svjetski rat: Porazom japanske flote okončana pomorska bitka u Filipinskom moru.

Bugojanska grupa

Bugojanska grupa

1972. – Grupa od 19 ustaških terorista, kasnije poznata kao “Bugojanska grupa” prešla kod Dravograda ilegalno austrijsko-jugoslovensku granicu.

1991. – Parlament Njemačke tijesnom većinom izglasao premještanje prijestonice iz Bona, koji je bio glavni grad Zapadne Njemačke, u Berlin.

1992. – Lideri Češke i Slovačke Vaclav Klaus i Vladimir Mečijar postigli dogovor o podjeli Čehoslovačke u dvije države.

1992. – Predsjedništvo Bosne i Hercegovine proglasilo je ratno stanje, te objavilo opštu mobilizaciju.

1995. – Umro je francuski pisac i filozof rumunskog porijekla Émil Cioran.

2000. – Francuski sud je oslobodio optužbi njemačkog ljekara Hansa Müncha, koji je radio u laboratoriji u logoru Aušvic, uz obrazloženje da je suviše star za sudski proces. Oslobađajuću presudu protiv njega 1947. donio je sud u Krakovu u Poljskoj, gdje je uhapšen poslije rata, a potom pušten na slobodu.

Posted by on 2016-06-20. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login