21. 11. – Dogodilo se na današnji dan – Nakon trosedmičnih pregovora Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević, lideri BiH, Hrvatske i SR Jugoslavije, parafirali Daytonski mirovni sporazum

Voltaire
Voltaire, François Marie Arouet

1694. – Rođen je François Marie Arouet, poznat kao Voltaire, francuski književnik, povjesničar i filozof. Pripadnik francuskog kruga enciklopedista, uz Diderota, D’Alemberta i dr. Ugled vodećeg duhovnog autoriteta prosvjetiteljske Europe stekao je već za života. Njegov filozofski stav je bila borba protiv religijskog fanatizma. Za Voltera, progres društva i civilizacije nije moguć bez tolerancije. Njegov popularni roman Candide, pisan u sarkastičnom i parodijskom tonu, kritika je Leibnizove filozofije optimizma. Djela:  Candide, Eseji o običajima i duhu nacije, Filozofska pisma, Traktat o metafizici.

1783. – Francuzi Francois Pilatre de Rosier i Francois Loran izveli su prvi uspješan let balonom napunjenim toplim zrakom, preletjevši iznad Pariza za 25 minuta razdaljinu od osam kilometara.

1789. – Sjeverna Karolina postala 12. država SAD-a.

1803. – Vođa razbojnika Johann Bückler i njegovih 19 pratilaca giljotinirani su u Mainzu: Bückler je uživao veliku popularnost kod siromašnih seljaka jer je njegova banda pljačkala bogate trgovce i priređivala veselice za obični puk.

Franz Joseph I
Franz Joseph I

1806. – U namjeri da ekonomski slomi protivnika, Napoleon Bonaparta je objavio Berlinski dekret o blokadi Velike Britanije, koji je uključivao i zabranu pristajanja britanskih brodova u sve evropske luke.

1877. – Thomas Edison objavio pronalazak fonografa, mašine za bilježenje i reprodukciju zvuka.

1898. – Marie Curie i Pierre Curie otkrili su radij.

1916. Umro Franz Joseph I, austrijski car od 1848, a od 1867. car i kralj Austro-Ugarske monarhije. Godine 1878. okupirao je, a potom anektirao BiH. Atentat na Franza Ferdinanda u Sarajevu 1914. iskoristio je za obračun sa Srbijom.

1924. – Rođena je jugoslovenska političarka Milka Planinc.

1938. – Njemačka je okupirala sudetsku oblast u Čehoslovačkoj i priključila je njemačkom Reichu.

1944. – Predsjedništvo AVNOJ-a je u Drugom svjetskom ratu svu imovinu neprijatelja proglasilo državnom svojinom.

Björk
Björk

1963. – Rimokatolički Vatikanski koncil odobrio je upotrebu domicilnog jezika u crkvenim obredima umjesto latinskog.

1965. – Rođena je islandska pjevačica Björk. Izvodila je muziku različitih  pravaca kao što su: rock, jazz, elektronička dance, klasika i etno. Njen eklektični muzički stil postigao je veliku popularnost i prihvaćanje muzičkih kritičara. Tokom karijere, nominirana je za 12 Grammy nagrada, 1 Oscara i 2 Zlatna globusa. Pjevala je na otvorenju Olimpijskih igri u Ateni 2004. godine. Sudjelovala je u humanitarnim akcijama za pomoć potrebnima i uključila se u akcije protiv zagađivanja okoliša na Islandu.

1980. – John Lennon i Yoko Ono izazvali skandal pozirajući nagi fotografu Alenu Tannenbaumu.

1996. – Protesti za opstanak Radija 101 na Trgu bana Jelačića.

1994. – Avijacija NATO-a je sa 36 bombardera iz baza u Italiji izvršila napad na aerodrom Udbina. Napad je uslijedio nakon pisma Franje Tuđmana UN-u u kojem je predsjednik Hrvatske optužio krajiške Srbe da sa tog aerodroma vrše napade na BiH. To je bila najveća zračna operacija Sjevernoatlantskog pakta od njegovog osnivanja 1949.

Daytonski sporazum,
Daytonski sporazum

1995. – Nakon trosedmičnih pregovora Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević, lideri BiH, Hrvatske i SR Jugoslavije, parafirali Daytonski mirovni sporazum, po kojem se BiH dijeli na dva entiteta: Federaciju BiH (51% teritorije) i Republiku Srpsku (49%); ovim sporazumom okončan je rat u BiH.

1995. – Argentina je izručila Italiji nacističkog oficira Ericha Priebke odgovornog za masakr 335 civila u Drugom svjetskom ratu.

2002. – Međunarodni tužilac na Kosovu Anthony Rich podigao je optužnicu protiv nekadašnjeg komandanta OVK-a Rustema Mustafe, zvanog Remi, i još trojice bivših pripadnika OVK-a za ratne zločine na Kosovu od augusta 1998. do sredine juna 1999.

2006. – Irak i Sirija obnovili diplomatske odnose poslije više od 25 godina.

2006. – U Beogradu umrla kompozitorica, pijanistkinja i pjesnikinja Ksenija Zečević.

2017. – Robert Mugabe podnio ostavku na mjesto predsjednika Zimbabvea nakon 40 godina vladanja.

Posted by on 2022-11-21. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login