22.05. – Dogodilo se na današnji dan – Generalna skupština UN primila je u punopravno članstvo tri bivše jugoslovenske republike Sloveniju, Hrvatsku i BiH. Rođen je njemački kompozitor Richard WagnerRichard Wagner
Richard Wagner

337. – Umro je rimski car Konstantin I Veliki, prvi rimski car koji je prihvatio kršćanstvo. Godine 325. sazvao je prvi hrišćanski sabor u Nikeji.

1813. – Rođen je njemački kompozitor Richard Wagner (“Ukleti Holanđanin”, “Tristan i Izolda”, “Prsten Nibelunga”, “Parsifal”…). Stvarao je muzičke drame epskih razmjera, proširio Beethovenov simfonizam u operskoj partituri i postigao prožimanje dramske radnje i muzike.

1819. – Zaplovio je SS Savannah, prvi parobrod koji je preplovio Atlantski okean.

1859. – Rođen je engleski književnik Arthur Conan Doyle, najpoznatiji kao autor Sherlocka Holmesa.

1873. – Umro italijanski pisac Alessandro Manzoni, čije su djelo i ideje snažno uticali na nacionalni pokret rizorđimento četrdesetih godina 19. vijeka.

1885. – Umro je francuski književnik Victor Hugo. Od 1841. bio je član Akademije, a od 1845. poslanik u parlamentu gdje se zalaže za slobodu štampe, ukidanje smrtne kazne i socijalne reforme. Nakon državnog udara Napoleona Bonaparte, odlazi u 19-godišnje izgnanstvo gdje je napisao najpoznatija djela, romane “Jadnici” i “Zvonar Bogorodične crkve”.

Victor Hugo
Victor Hugo

1911. – Eskudo postaje zvanična valuta Portugala.

1914. – Velika Britanija je od Anglo-persijske naftne kompanije preuzela kontrolu nad naftnim izvorima u Persijskom zalivu.

1918. – Njemački avioni bombardovali su Pariz u Prvom svjetskom ratu.

1939. – U Drugom svjetskom ratu Njemačka i Italija potpisale su Čelični pakt.

1943. – U Moskvi je saopšteno da je raspuštena Komunistička internacionala (Kominterna). Smatra se da je to bio Staljinov gest dobre volje prema zapadnim saveznicima u Drugom svjetskom ratu.

1972. – Predsjednik SAD Richard Nixon sreo se u Moskvi s predsjednikom Vrhovnog sovjeta SSSR Leonidom Brežnjevom, kao prvi američki predsjednik koji je posjetio Sovjetski Savez.

1972. – Cejlon je postao republika u okviru Britanskog komonvelta pod nazivom Šri Lanka.

1975. – Rodezija je isključena iz Olimpijskih igara zbog rasističke politike vladajućeg režima.

BiH UN

1980. – U Japanu je objavljen Pac-Man Iwatanija Torua, dizajnera videoigara, arkadna igra koja je postala jedna od najuspješnijih ikada.

1992. – Generalna skupština UN primila je u punopravno članstvo tri bivše jugoslovenske republike Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

1994. – Pobunjenici u građanskom ratu u Ruandi zauzeli međunarodni aerodrom u Kigaliju i ključnu kasarnu vladinih snaga, otklonivši najveću prepreku u pohodu na glavni grad.

1997. – Pola miliona Poljaka došlo je da vidi svog zemljaka, papu Ivana Pavla Drugog tokom njegove desetosatne posjete toj zemlji.

1998. – Glasači u Sjevernoj Irskoj izglasali mirovni ugovor kojim je okončana 20-godišnja borba između irskih republikanaca i britanskih lojalista. Za ustavne promjene glasalo je blizu 95 posto glasača.

1999. – U najvećem talasu izbjeglica sa Kosova oko 7.700 Albanaca prešlo je u Makedoniju.

2002. – Bivši član Ku Klux Klana, Bobby Frankk Cherry proglašen je krivim za ubistvo četiri djevojčice afroamerikanke. One su poginule 1963. u eksploziji dinamita koji je on postavio u crkvi u Birmingemu.

Velimir Bata Živojinović
Velimir Bata Živojinović

2003. – Vijeće sigurnosti UN ukinuo je 13-godišnje sankcije Iraku, istovremeno dajući SAD i Velikoj Britaniji velika ovlaštenja u vođenju te zemlje i njene naftne industrije.

2012. – Prvi put je jedna privatna kompanija, američki SpaceX, lansirala svemirsku letjelicu ka Međunarodnoj svemirskoj stanici. Do tada su to činile isključivo vlade.

2016. – Umro je jugoslavenski i srbijanski glumac Bata Živojinović.Posted by on 2020-05-22. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login