25.05. – Dogodilo se na današnji dan – Pala je Kraljevina Bosna i pogubljen kralj Stjepan Tomašević. Rođen bivši predsjednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito. Nijemci su u Drugom svjetskom ratu počeli desant na Drvar. U Jugoslaviji obilježavan Dan mladosti. Osnovan je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju. U masakru na Kapiji u Tuzli ubijena 71. osoba

srednjovjekovna Bosna
srednjovjekovna Bosna

1463. – Pala je Kraljevina Bosna i pogubljen kralj Stjepan Tomašević. Velika osmanlijska vojska pod vodstvom Mehmeda II okupila se u proljeće 1463. u Adrianopolu (Edirnu) i krenula na Bosnu. Kralj je pobjegao iz kraljevskoga grada Bobovca, koji je bez otpora predao zapovjednik Radak 20. maja 1463. Stjepan se najprije sklonio u Jajce, a onda u utvrđeni grad Ključ na Sani. Tu se Mehmet-paša Anđelković pismeno i pod zakletvom obvezao da će mu poštedjeti život i pustiti da slobodno ide kamo hoće ako preda grad. Kad se nakon pregovora predao, zarobio ga je i odveo sultanu Mehmedu u Jajce, koji ga je natjerao da potpiše naredbu svim zapovjednicima da predaju gradove Osmanlijama. Ujedno je sultan Mehmedovu zakletvu proglasio nevaljanom i u svom taboru pred Jajcem 25. maja dao pogubiti kralja, njegovog strica Radivoja i mnogo bosanske vlastele. Tako je smrću posljednjega bosanskog kralja Bosna izgubila svoju samostalnost i postala osmanlijski Bosanski sandžak.

1787. – Pod predsjedništvom Georgea Washingtona u Filadelfiji je počela s radom ustavna konvencija. Nacrt ustava prve moderne demokratske države u svijetu, SAD, usvojen je 17. septembra, nakon gotovo četiri mjeseca raspravljanja.

desant na Drvar
Desant na Drvar

1803. – Rođen je američki filozof, esejist i pjesnik Ralph Waldo Emerson (“Priroda”, “Ogledi”, “Uzorni ljudi”, “Vođa života”, “Društvo i usamljenost”).

1810.  – U Rio de la Plati u Argentini počela je pobuna protiv španskog kolonijalnog režima, a vlast je preuzela privremena vlada. Taj dan se proslavlja kao Dan nezavisnosti Argentine, mada je nezavisnost formalno proglašena u julu 1816.

1822. – Rođen Enrico Berlinguer, lider italijanskih komunista od 1972. do smrti 1984, zastupnik eurokomunizma i historijskog kompromisa.

1889. – Rođen je ruski inženjer avijacije Igor Ivanovič Sikorski. Izumio je helikopter (1908) i avion sa više motora (1913).

1892 – U selu Kumrovec u hrvatskom Zagorju rođen bivši predsjednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito. Za vrijeme njegove vladavine 25. maj slavljen je kao Dan mladosti. Prema nekim podacima, on je rođen 7. maja

1895. – Oscar Wilde osuđen na dvije godine zatvora zbog homoseksualizma.

1911. – Predsjednik Meksika Porfirio Diaz podnio je ostavku poslije pobjede revolucionarnih snaga nad trupama vlade u građanskom ratu.

Dan mladosti
Dan mladosti

1944. – Nijemci su u Drugom svjetskom ratu počeli desant na Drvar, u kome je bio smješten Vrhovni štab jugoslovenskih partizana. Pod šifrom Konjički skok Nijemci započeli akciju u namjeri da unište Vrhovni štab NOV-a i POJ-a. Grad je snažno bombardovan, poslije čega su se spustili padobranci i jedrilice, a ka Drvaru su nadirale jake snage iz Knina, Bihaća, Banje Luke, Jajca i Livna. Partizanske jedinice u gradu pružile su snažan otpor te sa pristiglim pojačanjima nanijele padobrancima velike gubitke i omogućile izvlačenje Vrhovnog štaba. Tito se sa pratnjom uspio izvući i prebaciti na ostrvo Vis.

1950. – Na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu Sarajevski balet izveo svoju prvu samostalnu predstavu.

1957. – U SFRJ se počinje obilježavati događaj pod nazivom “Dan mladosti”.

Josip Broz Tito
Josip Broz Tito

1960. – Tokom kinesko-nepalskih vojnih čarki oko granice na Mount Everestu, Kinezi su stigli na sjevernu stranu vrha i postavili kinesku zastavu i bistu Mao Cedunga.

1961. – Britanski advokat Peter Benenson osnovao je u Londonu Organizaciju za ljudska prava Amnesty International.

1973. – Mike Oldfield objavljuje svoj prvi album Tubular Bells kojim postavlja nove standarde u muzici.

1979. – Odmah nakon polijetanja sa čikaškog aerodroma, srušio se američki avion DC-10 pošto mu je prethodno otpao jedan motor. Poginulo je svih 273 putnika i članova posade.

1983. – U požarima koji su zahvatili tri broda na rijeci Nil u južnom Egiptu poginulo je više od 300 ljudi.

1993. – Rezolucijom 827 Vijeća sigurnosti UN-a osnovan je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju.

1994. – Ruski književnik Aleksandar Solženjicin vratio se u Rusiju poslije 20 godina izgnanstva.

Tuzla, masakr, Kapija
Tuzla, masakr na Kapiji

1995. – Masakr na Kapiji, poznat i kao Zločin nad tuzlanskom mladošću. Snage Vojske Republike Srpske su tog dana u 20 sati i 55 minuta sa Ozrena ispalile granatu na tuzlanski korzo, sastajalište mladih poznato kao Kapija. Granata je ubila 71 građanina Tuzle, a preko 150 ranila. Prosjek starosti poginulih građana Tuzle je bio oko 24 godine starosti.

1995. – U Baltimoreu u SAD-u umro Krešimir Ćosić, hrvatski košarkaš i trener. Košarkašku karijeru je započeo u KK Zadar 1965, a nastupao je i za Cibonu te igrao u Sloveniji i Italiji. Smatra se jednim od najboljih košarkaša bivše Jugoslavije.

1995. – Avijacija NATO-a u ratu u BiH bombardovala je skladište municije bosanskih Srba kod Pala. Srbi su odgovorili uzimanjem za taoce 377 pripadnika mirovnih snaga UN-a. Posljednji taoci pušteni su 18. juna.

1996. – Bivši bugarski car Simeon II vratio se u zemlju poslije 50-godišnjeg egzila.

Alberto Korda, Che Guevara
Alberto Korda, Che Guevara

2001. – Deset godina poslije raspada SFR Jugoslavije predstavnici novonastalih država parafirali su u Beču Sporazum o podjeli imovine bivše zajedničke zemlje.

2001. – Umro je kubanski fotograf Alberto Korda, poznat po svojim fotografijama južnoameričkog gerilskog vođe Ernesta “Che” Guevare.

2014. – Umro Vojćeh Jaruzelski, posljednji komunista na čelu Poljske, čovjek koji je 1981. u Poljskoj uveo ratno stanje, a osam godina kasnije na okruglom stolu sa opozicijom pomogao da se mirno i bez nasilja demontira komunistički režim.

Posted by on 2019-05-25. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login