26.07. – Dogodilo se na današnji dan – Fidel Castro poveo ustanak protiv režima Fulgencija Batiste. Fidel i ustanici su usprkos brojčanoj i tehničkoj inferiornosti, koristeći vještu kombinaciju propagande i gerilske strategije, do kraja 1958. uspjeli vojnički slomiti Batistine snage

Liberija

Liberija

811. – Bitka kod Pliske u kojoj Bugari nanose težak poraz bizantskoj vojsci cara Nikifora I i otpočinju svoju dugotrajnu dominaciju nad Balkanom.

1847. – Liberija, država oslobođenih američkih robova koji su se doselili u Afriku, postala je prva nezavisna republika u Africi.

1856. – Rođen je englesko-irski pisac George Bernard Shaw. Književnu karijeru počeo je pisanjem romana i pozorišnih kritika, a proslavio se mnogobrojnim pozorišnim djelima. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1925. (“Kandida”, “Zanat gospođe Voren”, “Major Barbara”, “Pigmalion”).

1875. – Rođen je švicarski psiholog i psihijatar Carl Gustav Jung, osnivač “analitičke” ili “kompleksne” psihologije, u kojoj se razlikuju dva sloja podsvjesnog – individualno i kolektivno (“Psihološki tipovi”, “Psihologija i religija”, “Simbolika duha”, “Studija o arhetipovima”).

1887. – Lazar Ludvig Zamenhof izdao je prvu knjigu o esperantu na ruskom jeziku.

Stanley Kubrick

Stanley Kubrick

1891. – Francuska izvršila aneksiju Tahitija.

1894. – Rođen je engleski književnik Aldous Leonard Huxley. Njegovi “romani ideja” zasnovani su na esejističkim modelima rasprava i sukoba načela (“Kontrapunkt života”, “Vrli novi svijet”, “Slijepi u Gazi”).

1909. – Pokušaj Vlade Španije da u Kataloniji mobiliše rezerviste za borbe u Maroku, doveo je do ustanka u Barseloni, koji je krvavo ugušen.

1928. – Rođen je američki filmski redatelj Stanley Kubrick.

1941. – Predsjednik SAD-a Franklin Delano Roosevelt zamrznuo svu japansku imovinu u SAD i time obustavio američko-japansku trgovinu.

1947. – Spomenik banu Jelačiću uklonjen sa središnjeg zagrebačkog trga.

Ernesto Che Guevara i Fidel Castro

Ernesto Che Guevara i Fidel Castro

1950. – Američki vojnici, tokom Korejskog rata, počinili masakr nad stotinama nenaoružanih izbjeglica u selu No Gun Ri.

1953. – Fidel Castro poveo ustanak protiv režima Fulgencija Batiste. Ustanici, koje je vodio Fidel Castro, su usprkos brojčane i tehničke inferiornosti, koristeći vještu kombinaciju propagande i gerilske strategije, do kraja 1958. uspjeli vojnički slomiti Batistine snage i uspostaviti režim koji je započeo niz dalekosežnih ekonomskih i političkih reformi, koji će od Kube učiniti prvu socijalističku, odnosno komunističku državu na zapadnoj hemisferi.

1956. – Egipatski predsjednik Gamal Abdel Naser nacionalizovao Suecki kanal, koji je bio pod kontrolom anglo-francuske kompanije.

1963. – Katastrofalni potres pogodio je Skoplje. Poginulo je 1066 osoba, a materijalna šteta bila je procijenjena na ondašnjih 500 miliona američkih dolara.

Skoplje, potres

Skoplje, potres

1995. – Peru i Ekvador su se sporazumjeli o demilitarizovanoj zoni od oko 500 kvadratnih kilometara, u pograničnom amazonskom području, okončavši jednomjesečni rat.

2004. – Haški sud podignuo optužnicu protiv Ante Gotovine, koji je okrivljen za zločine nad Srbima za vrijeme i poslije operacije „Oluja“ 1995. u Krajini, u Hrvatskoj.  Ante Gotovina je u pritvoru proveo 7 godina, a presudom Haaškog suda iz 2012. godine su on i preostala dvojica generala proglašeni nevinima za  zločin kojeg je prema optužnici bio naredio Franjo Tuđman, tadašnji Predsjednik Republike Hrvatske.

2010. – Wikileaks  je postavila na svoj sajt 91.000 izvještaja o ratu u Afganistanu.

Posted by on 2017-07-26. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login