27.06. – Dogodilo se na današnji dan – Rođena je Emma Goldman, poznata feministkinja i anarhistkinja. Legendarni bokser Muhammad Ali je službeno objavio svoj treći prekid karijere.

Dubrovačka Republika
Dubrovačka Republika

1358. – Osnovana je Dubrovačka Republika.

1806. – Britanci osvajaju Buenos Aires u ratu sa Špancima.

1829. – Umro je engleski hemičar James Smithson. Njegovim zaveštanjem osnovan je “Smitsonov institut” (1846), jedna od najvećih institucija u svijetu koja se bavi popularizacijom nauke i kulture.

1846. – Rođen irski politički vođa i nacionalni borac za autonomiju Charles Stewart Parnell, koji je uveo nove metode u borbi protiv Engleza. Postavši 1875. član engleskog parlamenta, otpočeo je opstrukciju u zakonodavnom tijelu uz istovremenu blokadu na terenu. Zatvoren je 1881, ali je i iz zatvora upravljao borbom.

Emma Goldman
Emma Goldman

1869. – Rođena je Emma Goldman, poznata feministkinja i anarhistkinja.

1903. – Rođen je Slaviša Vajner Čiča, partizanski komandant i narodni heroj Jugoslavije.

1905. – Pobunjeni ruski mornari preuzeli su krstaricu “Potemkin” u Crnom moru. To je bio prvi masovni izliv nezadovoljstva u ruskoj carskoj armiji tokom revolucije 1905-07.

1940. – Sovjetski Savez okupirao je Rumuniju, za vrijeme Drugog svjetskog rata, nakon što je kralj Carol odbio ustupiti Basarabiju i Bukovinu.

1941. – Fašistička vlada mađarskog diktatora Mikloša Hortija, saveznika nacističke Njemačke Adolfa Hitlera u Drugom svjetskom ratu, objavila je rat SSSR-u.

1943. – Američki avioni su u Drugom svjetskom ratu bombardovali su grčku prijestonicu Atinu, koja je bila pod njemačkom okupacijom.

1944. – Savezničke snage su u Drugom svjetskom ratu zauzele francuski grad Cherbourg, važnu luku na La Mancheu.

Charles Stewart Parnell
Charles Stewart Parnell

1946. – Ministri spoljnih poslova SSSR, SAD, Velike Britanije i Francuske odlučili da Grčkoj pripadnu Dodekaneska ostrva u jugoistočnom dijelu Egejskog mora, uključujući najveće – Rodos, koja su do tada bila pod italijanskom upravom.

1950. – U FNR Jugoslaviji donijet je “Osnovni zakon o upravljanju radnih kolektiva državnim privrednim preduzećima i višim privrednim udruženjima”, koji se smatra početkom “samoupravnog modela”, po kojem se jugoslovenski socijalizam razlikovao od sovjetskog.

1954. – U Obninsku, blizu Moskve, puštena je u rad prva nuklearna elektrana u svijetu.

1973. – Narodna Republika Kina izvršila pokus hidrogenskom bombom.

1978. – Sa sovjetskog kosmodroma “Bajkonur” lansiran vasionski brod “Sojuz 30”, u kojem su bili poljski major Miroslav Hermaševski i sovjetski pukovnik Peter Klimuk. Poslije osmodnevnog boravka u vasioni, u toku kojeg su se dvojica kosmonauta sastala na orbitalnoj stanici “Saljut-6” sa posadom “Sojuza 29” Vladimirom Kovaljonokom i Aleksandrom Ivančekovom, “Sojuz 30” se vratio na Zemlju.

Muhammad Ali
Muhammad Ali

1979. – Legendarni bokser Muhammad Ali je službeno objavio svoj treći prekid karijere. Iako je rekao da povratka ovoga puta sigurno neće biti, u ring se vratio nedugo nakon toga i upisao poraz od Larryja Holmesa.

1986. – SAD proglašene krivom zbog podupiranja pobunjeničkih snaga u Nikaragvi – tzv. Contri. Međunarodni sud odredio je kako SAD trebaju isplatiti odštetu Nikaragvi, zbog uplitanja u unutarnju politiku. SAD su sudski epilog priznale tek 1991. i to nakon što je Nikaragva odlučila kako neće tražiti novčanu odštetu od SAD-a.

1987. – Umro je Rato Dugonjić, bosanskohercegovački političar. Bio je jedan od organizatora NOB-a 1941i vijećnik AVNOJ-a i ZAVNOBiH-a, a od pogibije Ive Lole Ribara 1943. (sve do 1947.) i sekretar Centralnog komiteta SKOJ-a. U više saziva bio je poslanik Skupštine Bosne i Hercegovine i Skupštine Jugoslavije. Bio je jugoslavenski ambasador u Poljskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ministar u Vladi BiH i Saveznoj vladi, predsjednik SSRN BiH i SSRNJ, biran je i u Predsjedništvo SFRJ, čiji je podpredsjednik bio 1972. Bio je i na čelu Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 1974. dо 1978. Narodni heroj.

1989. – Umro je Alfred Jules Ayer, jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih engleskih filozofa novijeg doba (“Jezik, istina i logika”, “Problem saznanja”, “Pojam osobe”).

JNA Slovenija
JNA, July 3, 1991

1990. – Građanski rat u Nikaragvi okončan je ceremonijalnom predajom oružja kontrarevolucionarnog pokreta Kontras predsjednici Violeti Barrios de Chamorro.

1991. – Dva dana pošto je Slovenija proglasila nezavisnost, JNA zaposjela granične prelaze prema Italiji, Mađarskoj i Austriji, nakon čega je došlo do šestodnevnog rata sa jedinicama slovenačke teritorijalne odbrane. Prema podacima Crvenog krsta Jugoslavije, poginulo je 49 ljudi, među kojima najviše regruta JNA.

1997. – Tadžikistanski predsjednik Imomali Rahmonov i vođa pobunjenika Said Abdulo Nuri potpisuju mirovni sporazum, kojim se završava petogodišnje krvoproliće u građanskom ratu.

1997. – Na konferenciji u Bruxellesu predstavnici 95 zemalja saglasili se da se zabrani upotreba nagaznih mina.

1997. – Na konferenciji u Briselu predstavnici 95 zemalja saglasili se o zabrani upotreba nagaznih mina.

1999. – S ciljem okončanja sedmogodišnjeg nasilja tokom kojeg je ubijeno oko 100.000 ljudi, alžirska vlada je, na inicijativu predsjednika Abdelaziza Buteflika, odobrila nacrt zakona o amnestiji muslimanskih ekstremista.

2000. – Ujedinjene nacije objavile da je sida do sada usmrtila 19 miliona ljudi u svijetu i procijenile da će od te bolesti umrijeti polovina tinejdžera najsiromašnijih afričkih zemalja.

Kirgistan
Kirgistan

2002. – Umro je basista legendarne britanske rok grupe “The Who”, John Entwistle.

2003. – Bivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić prebačena iz Haga u Švedsku, na odsluženje zatvorske kazne, na koju je osuđena pred Haškim tribunalom.

2004. – Za predsjednika Srbije izabran lider Demokratske stranke Boris Tadić.

2007. – Umro je u 101. godini života pjesnik Dragutin Tadijanović.

2007. – Penzionisani general i bivši komandant Glavnog štaba Armije BiH Rasim Delić, optužen za ratne zločine nad Srbima, otputovao u Hag.

2010. – Na referendumu u Kirgistanu usvojen je novi Ustav.

Carlo Pedersoli Bud Spencer
Carlo Pedersoli Bud Spencer

2016. – U Rimu umro Carlo Pedersoli, poznat kao Bud Spencer, italijanski glumac. Poznat po svojoj visini (1,93 m) i ulogama u “špageti westernima” i komedijama koje su bile jako popularne u Evropi.

Posted by on 2022-06-27. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login