27.09. – Dogodilo se na današnji dan – Prvom u svijetu javnom željezničkom prugom, na relaciji Darlington-Stockton u Engleskoj, krenuo je voz s prvom parnom lokomotivom. U Poljskoj je osnovan Informbiro. Basist benda Metallica Cliff Burton poginuo je u saobraćajnoj nesreći

 Agustín de Iturbide
Agustín de Iturbide

1601. – Rođen francuski kralj Luj XIII, jedan od najmoćnijih evropskih monarha. Tokom vladavine (1610 – 1643) zaveo je apsolutizam uz pomoć kardinala Richeliea, ugušio ustanak hugenota (protestanata) i nastavio kolonijalno širenje Francuske. U vrijeme njegove vladavine 1635. osnovana je Francuska akademija.

1783. – Rođen španski general i meksički car Agustín de Iturbide, koji je 1820. prešao na stranu meksičkih ustanika, a Kongres Meksika ga je 1822. proglasio carem Agustinom Prvim. Nekoliko mjeseci poslije krunisanja prinuđen je da abdicira i ode u izbjeglištvo, a kad se vratio i pokušao da vrati vlast, 1824. uhapšen je i strijeljan.

1851. – Prvom u svijetu javnom željezničkom prugom, Darlington-Stockton, u sjeveroistočnoj Engleskoj, krenuo je voz s prvom parnom lokomotivom, kojom je upravljao njen konstruktor George Stephenson.

1862. – Rođen južnoafrički general i državnik Louis Botha, jedan od vođa Bura u ratu sa Englezima (1899 – 1902) i prvi premijer Južnoafričke Unije (1910 – 1919). Bio je premijer Transvaala od 1907. do 1910, kad su se burske republike Transvaal, Natal, Orange i Cape udružile u Uniju.

1891. – Umro je ruski pisac Ivan Aleksandrovič Gončarov, autor romana “Oblomov”, u kojem je stvoren jedan od najznačajnijih tipova u svjetskoj književnosti, kao i pojam “oblomovština”, sinonim za parazitizam i apatiju (“Obična priča”, “Ponor”, “Uspomene o Bjelinskom”).

Stockton & Darlington Railway
Stockton & Darlington Railway

1901. – Rođen je crnogorski revolucionar Ivan Milutinović, jedan od glavnih organizatora ustanka protiv okupatora u Drugom svjetskom ratu, član Vrhovnog štaba Narodonoslobodilačke vojske i narodni heroj. Poginuo je u oktobru 1944. godine, kada se preko Dunava prebacivao u tek oslobođeni Beograd.

1902. – Rođen je jugoslavenski pisac i pozorišni kritičar Milan Dedinac, sljedbenik francuske avangarde lirike, pripadnik grupe beogradskih modernista, prvi glavni urednik poslijeratne “Politike”, dramaturg i upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta (“Od nemila do nedraga”, “Malo vode na dlanu”, “Pozorišne kritike”).

1905. – Rođen je hrvatski književnik Vjekoslav Kaleb.

1922. – Grčki kralj Konstantin I (Constantine) abdicirao je zbog vojnog poraza u ratu sa Turskom, dvije godine nakon što se vratio na prijesto. Kralj je postao 1913., a prvi put je abdicirao 1917., kada je njegova odluka o neutralnosti Grčke u Prvom svjetskom ratu izazvala nezadovoljstvo u zemlji i među zapadnim saveznicima.

Communist Information Bureau
Communist Information Bureau

1938. – Društvo naroda označilo je Japan kao agresora u Kini.

1939. – Nakon trodnevnog danonoćnog bombardovanja, Nijemci su u Drugom svjetskom ratu savladali 19-dnevni otpor Varšavljana i zauzeli grad.

1940. – Njemačka, Italija i Japan potpisali su u Berlinu desetogodišnji vojni i ekonomski pakt poznat pod nazivom Osovina Berlin-Rim-Tokio.

1947. – U Poljskoj je osnovan Informbiro, dobrovoljno udruženje devet komunističkih partija, sa ciljem jedinstvenog nastupa u svijetu. Inicijator njegovog osnivanja bio je Sovjetski Savez.

1962. – U Jemenu je u vojnom udaru pukovnik Abdullah al Sallal oborio monarhiju i proglasio Jemensku Arapsku Republiku. Sa prijestola je zbačen posljednji jemenski imam Mohammed Badr, nedjelju dana nakon što je naslijedio umrlog oca imama Ahmada.

venecija_venice_italy-italija
Venecija,Venice, Italija

1964. – Warrenova komisija je poslije desetomjesečne istrage saopštila da je Lee Harvey Oswald bio jedini atentator na predsjednika SAD-a, Johna Kennedya, 22. novembra 1963. u Dalasu. Kasnija istraživanja su pokazala da Oswald, koji je ubijen dva dana poslije atentata, sigurno nije bio jedini atentator, a možda nije ni učestvovao u atentatu.

1968. – Portugalski diktator Antonio de Oliveira Salazar, koji je vladao 36 godina, morao je zbog moždanog udara da napusti mjesto premijera.

1969. – Rođena je Tanja Kinkel, njemačka književnica.

John Fitzgerald Kennedy
John Fitzgerald Kennedy

1970. – Na inicijativu predsjednika Egipta, Gamala Abdela Nasera, kralj Jordana Husein i vođa Palestinskog oslobodilačkog pokreta Yasser Arafat potpisali su u Kairu sporazum o okončanju građanskog rata u Jordanu.

1973. – Kako bi spasili Veneciju koja polagano tone, UNESCO odobrava kredit od 500 miliona dolara za njeno očuvanje.

1986. – Basist benda Metallica Cliff Burton poginuo je u saobraćajnoj nesreći, tokom turneje po Švedskoj, kada je autobus proklizao preko leda (“Kill ‘Em All”, “Ride The Lightning”). Njegov život i tragična smrt su inspirirali pjesme mnogih sastava uključujući Megadeth i Primus.

1990. – Iran i Velika Britanija obnovili diplomatske odnose, koje je Teheran prekinuo u martu 1989. zbog knjige “Satanski stihovi” britanskog pisca indijskog porijekla Salmana Rushdiea, ali su oni podignuti na ambasadorski nivo tek 1998, kad su iranske vlasti odustale od fetve – smrtne kazne kojom je zaprijećeno Rushdieu.

Cliff Burton
Cliff Burton

1995. – Izraelska vlada Palestincima predala na samoupravu veliki dio Zapadne obale.

1996. – Talibani preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Afganistana, Kabulom. Odmah sljedeći dan su javno izvršili smrtnu kaznu vješanjem predsjednika Najibullaha.

1998. – Obećavši da će riješiti problem masovne nezaposlenosti, lider njemačkih socijaldemokrata Gerhard Schröder pobijedio je Helmuta Kohla na izborima i postao novi kancelar Njemačke.

2000. – Na Trgu Republike u Beogradu održan veliki protest DOS-a , na kojem je izraženo negodovanje zbog odluke Jugoslovenske izborne komisije da niko od kandidata za predsjednika SRJ ne dobije potrebnu većinu u prvom krugu izbora. Mitingu je prisustvovalo između 150.000 do 200.000 građana. Prema podacima DOS-a, Vojislav Koštunica pobijedio je Slobodana Miloševića u prvom krugu sa 52,54 odsto osvojenih glasova.

Momčilo Krajišnik
Momčilo Krajišnik

2006. – Momčilo Krajišnik je osuđen pred ICTY-jem za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, na 27 godina zatvora.

2007. – Haški tribunal osudio je oficire bivše JNA Mileta Mrkšića na 20 godina zatvora i Veselina Šljivančanina na pet godina za pomaganje u ubistvu i mučenju hrvatskih zarobljenika u Vukovaru 1991. Trećeoptuženi Miroslav Radić oslobođen je krivice. Žalbeno vijeće Tribunala je 5. maja 2009. pravosnažno osudilo Šljivančanina na 17 godina zatvora, a drugoj dvojici oficira potvrđene su prvostepene presude.

2008. – Penzionisani general Hrvatske vojske Vladimir Zagorec, osumnjičen za pronevjeru i zloupotrebu oružja, uhapšen u Beču.

2009. – Umro kolumnista New York Timesa i dobitnik Pulitzerove nagrade William Safire, stručnjak za jezik i bivši pisac govora u Bijeloj kući.

2012. – U Londonu umro Herbert Lom, britanski filmski i TV glumac, poznat po ulozi inspektora Dreyfusa u serijalu “Pink Panther” Blakea Edwardsa u kojem mu je partner bio Peter Sellers.

2017. – Umro Hugh Marston Hefner, američki izdavač, poznat kao osnivač, glavni urednik i glavni kreativni urednik Playboya.

Posted by on 2022-09-27. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login