28. 7. – Dogodilo se na današnji dan – Na giljotini je pogubljeni jedan od glavnih vođa Francuske revolucije i vođa „jakobinaca“ Maksimilijan Robespjer

1586. Tomas Heriot je iz Kolumbije donio prve krompire u Englesku. Krajem XVI vijeka krompir je prenijet i u Španiju. U početku je gajen kao ukrasna biljka, ali zbog porasta stanovništva, ratova i gladi širom Evrope ušao i u ishranu.

Antonio Lucio Vivaldi

Antonio Lucio Vivaldi

1741. – Umro je Antonio Lucio Vivaldi. Bio je jedan od najznačajnijih kompozitora barokne muzike i jedan od najboljih violinista svog vremena kao i veliko ime italijanskog baroka. Nakon što se po Evropi pročulo za njegovo muzičko majstorstvo bio je pozivan širom kontinenta da izvodi svoja mnogobrojna muzička djela pa je zbog toga mnogo putovao. Dublje razumijevanje njegove muzike počinje kroz shvatanje da je u poređenju sa Bachom pa čak i Händelom bio najprogresivniji barokni muzičar. Njegov opus obuhvaća 417 končerta za solističke instrumente i orkestar, 61 končerto grosso, 23 simfonije, 46 opera (npr. L’Olimpiade), 38 kantata, oratorij Juditha Triumphans i duhovnu muziku. Najpoznatija su njegova Četiri godišnja doba, u kojima su savršeno tonski slikani detalji iz prirode. Iako je komponovao mnogobrojna muzička djela i zaradio mnogo novca ipak je na kraju umro kao siromašan čovjek u Beču 28. jula 1741. u 63. godini života. Nakon smrti pao je u skoro potpuni zaborav, a tek 1926. počinju se otkrivati njegova muzička djela, dokumenti, pisma i fakti.

1750. – Umro je Johann Sebastian Bach njemački kompozitor i orguljaš iz baroknog razdoblja i općenito se smatra jednim od najvećih kompozitora svih vremena. Njegova djela, zapažena po intelektualnoj dubini, tehničkoj zahtjevnosti i umjetničkoj ljepoti, su bila nadahnuće gotovo svim kompozitorima evropske tradicije, od Mozarta do Schönberga.

Maximilien Robespierre

Maximilien Robespierre

1794. – Na giljotini je pogubljeni jedan od glavnih vođa Francuske revolucije i vođa „jakobinaca“ Maksimilijan Robespjer i njegovi sljedbenici. Prateći ideje Rousseaua istupao protiv kraljevskog apsolutizma. U Ustavotvornoj skupštini zalaže se za opće pravo glasa, istupa protiv imovinskog cenzusa, a za ravnopravnost Židova i domorodaca u kolonijama te traži ukidanje ropstva. Vjernost revolucionarnim idealima te odbijanje unosnih mjesta i počasti pribavili su mu nadimak – Nepotkupljivi. Od 1791. godine istaknuta je ličnost Francuske revolucije.

1821. –  Peru se otcijepio od Španjolske.

1858. – Prvi put upotrebljen otisak prstiju kao znak identifikacije. Upotrijebio ga William James Herschel u Indiji, kada je uzeo otisak od Rajyadhar Konai sa poleđine jednog ugovora.

Peru

Peru

1868. – Ratifikovan 14. amandman ustava SAD, kojim je crncima dato državljanstvo.

1874. – Rođen je urugvajski slikar Joaquín Torres García.

1887. – Rođen je francuski slikar Marcel Duchamp.

1914. Austro-Ugarska, mjesec dana poslije atentata u Sarajevu, u kojem je ubijen prestolonasljednik Franc Ferdinand, objavila rat Srbiji, otpočevši tako Prvi svjetski rat.

1919. – U Amsterdamu je počeo Međunarodni sindikalni kongres, na kojem je osnovan Internacionalni savez sindikata, poznatiji pod nazivom Amsterdamska sindikalna internacionala.

1941. – U odmazdi za požare u njemačkim garažama Nijemci su u Beogradu strijeljali više od 120 ljudi, mahom Jevreja, komunista i njihovih simpatizera.

Otto Hahn

Otto Hahn

1968. – Umro Otto Hahn njemački hemičar i fizičar. Zajedno sa Fritzem Strassmanom otkrio je 1939. cijepanje jezgre atoma urana pomoću neutrona, čime je otvorio eru atomskih reaktora, koji rade na osnovi te nuklearne reakcije. Iako “otac atomske bombe”, Hahn je protivnik atomskog naoružanja. Godine 1944. dobio je Nobelovu nagradu za hemiju.

1999. Evropski sud za ljudska prava proglasio je državu Francusku krivom za torturu nad zatvorenikom osumnjičenim za rasturanje droge. To je bila prva presuda ovog suda jednoj evropskoj zemlji.

2000. — Mirovne trupe Ujedinjenih nacija ušle su u dijelove graničnog područja između Libana i Izraela. Izrael 24. maja, posle 22 godine, povukao trupe iz okupacione zone od 15 kilometara.

Johann Sebastian Bach

Johann Sebastian Bach

2008. – Danas je Svjetski dan hepatitisa, obilježava se od 2008. godine sa ciljem da se razvije veća svijest o kroničnim virusnim hepatitisima. Prema nekim procjenama oko 500 miliona ljudi širom svijeta živi s hepatitisom B ili C, a godišnje od toga umre oko 1,5 milion osoba.

Posted by on 2017-07-28. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login