29.06. – Dogodilo se na današnji dan – Rođen je bosanskhercegovački pisac Petar Kočić, borac protiv austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine. Rođen francuski državnik Robert Schuman na čiji prijedlog je osnovana Evropska zajednica za ugalj i čelik. Umrla čuvena holivudska glumica Katharine Hepburn (On golden pond…)

Globe theatre
Globe theatre

1244. – Sklopljen mir između hrvatsko-ugarske države i Mletaka. Nakon poraza u lanjskoj vojni i građanskog rata u Hrvatskoj koji je bjesnio, hrvatsko-ugarski kralj Bela prepustio je Mlečanima Zadar s pripadajućim zemljama.

1613. – U požaru je izgorjelo originalno londonsko pozorište Globe. Originalni Globe bio je Elizabetinsko kazalište izgrađeno u Southwarku, na sjevernoj strani Temze, u području poznato kao Bankside. Bilo je jedno od većih kazališta na tom području (ostala su bila Swan, Rose i Hope). Globe je bio u vlasništvu grupe glumaca, koji su bili kolege u Lord Chamberlain’s Men (kasnije su postali King’s Men), uključujući Williama Shakespearea, i Richarda Burbagea te njegova brata Cuthberta, i bilo je glavna scena skupine.

1797. – Napoléon Bonaparte u sjevernoj Italiji proglašava Cisalpinsku republiku.

1798. – Rođen je Willibald Alexis, njemački književnik.

1855. – U Londonu izlazi prvi broj lista The Daily Telegraph.

Petar Kočić
Petar Kočić

1873. – Rođen je bosanskhercegovački pisac Petar Kočić, borac protiv austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine. Po povratku sa studija slavistike u Beču i službovanja u Srbiji i Skoplju, dugo je bio bez posla, osuđivan je i tamnovao je u Banjoj Luci i Tuzli. U Banjoj Luci je pokrenuo list “Otadžbina”, koji je često zabranjivan. Počeo je s pjesmama, ali je ubrzo prešao da piše prozu. Jedrim i sažetim pripovijedanjem i svježim poetskim jezikom snažno je prikazao planinski zavičaj, život u njemu i sudbinu seljaka, a u satirama je britko kritikovao prilike u kojima su živjeli potlačeni bosanski seljaci pod austrougarskom okupacijom. Djela: satire “Jazavac pred sudom”, “Sudanija”, zbirke pripovijedaka “S planine i ispod planine”, “Jauci sa Zmijanja”.

1886. Rođen francuski državnik i premijer Robert Schuman. Na njegov prijedlog osnovana je 1952. Evropska zajednica za ugalj i čelik, iz koje je kasnije nastala Evropska unija.

1895. – Umro je engleski biolog i filozof Thomas Henry Huxley, vatreni pobornik teorije Charlesa Darwina. Snažno se protivio tradicionalnoj teologiji i skovao je termin “agnosticizam” da bi opisao sopstvenu poziciju. Od 1883. do 1885. bio je predsjednik Kraljevskog društva (Akademija nauka). Evolucionistička shvatanja je izložio u djelu “Mjesto čovjeka u prirodi”. Ostala djela: “Evolucija i etika”, “Nauka i kultura”, “Priručnik komparativne anatomije kičmenjaka”.

1900. – U Stockholmu je osnovana Fondacija Nobelove nagrade.

Antoine Marie Roger de Saint-Exupéry
Antoine Marie Roger de Saint-Exupéry

1900. – Rođen je Antoine Marie Roger de Saint-Exupéry, francuski pisac i pilot. Njegova knjiga “Mali Princ” (Le Petit Prince) jedna je od najprodavanijih knjiga na svijetu. Preveden je na preko 180 svjetskih jezika i prodan u više od 80 miliona primjeraka.

1913. – Izbio je Drugi balkanski rat, između Bugarske i saveza Grčke i Srbije, kojima su se priključili i Crna Gora, Rumunjska i Turska.

1921. – U Beogradu je pokušan atentat na regenta Aleksandra Karađorđevića, dok se vraćao iz Skupštine u kojoj je ozakonio Vidovdanski ustav. Sa skela nedovršene zgrade na uglu Miloševe i Masarikove ulice molerski radnik Spasoje Stejić bacio je bombu na regentovu kočiju, ali je ona zapela za telefonske žice i eksplodirala, ne pogodivši cilj. Stejić je potom osuđen na smrt, ali je presuda preinačena na 20 godina robije.

1922. – Rođen je jugoslovenski pisac Vasko Popa, jedan od najprevođenijih pjesnika u drugoj polovini 20. vijeka. Nazivan je jezičkim čudotvorcem i posljednjim velikim originalnim pjesnikom.

Oriana Fallaci
Oriana Fallaci

1930. – U Firenci je rođena Oriana Fallaci (1930.- 2006.) italijanska novinarka, koja se za vrijeme Drugog svjetskog rata pridružila antifašističkom pokretu otpora. Poznati su njeni intervju sa svjetskim liderima i poznatim osobama među kojima su bili i Dalai Lama, Henry Kissinger, Šah Irana, Ayatollah Khomeini, Muammer al-Gaddafi, Indira Gandhi, Haile Selassie…

1943. – U odmazdi zbog poraza u sukobu s borcima Rasinskog i Južnomoravskog partizanskog odreda kod Ćalija Nijemci su u Drugom svjetskom ratu u podnožju brda Bagdala u Kruševcu strijeljali oko 600 civila, uključujući žene i djecu. To mjesto je nazvano Slobodište i tu se svake godine održavaju manifestacije “Svečanosti slobode”.

1949. – Južna Afrika započela je primjenu aparthejda, kojim su crnačka većina i ostali nebijelci potpuno obespravljeni.

1966. – Amerikanci su u Vijetnamskom ratu prvi put istovremeno bombardovali prijestonicu Sjevernog Vijetnama Hanoj i glavnu luku Hajfong.

1967. – Poslije pobjede u šestodnevnom ratu protiv arapskih država Izrael je ujedinio podijeljeni Jeruzalem, koji je kasnije proglasio za prijestonicu Izraela.

1974. – Izabela Peron zamijenila je oboljelog muža Huana Perona na mestu predsednika Argentine.

Izabela Peron
Izabela Peron

1992. – Snage JNA i VRS napuštaju sarajevski aerodrom “Butmir” i predaju ga pod kontrolu mirovnih snaga UN-a (UNPROFOR). Time je omogućeno dostavljanje humanitarne pomoći stanovništvu opkoljenog Sarajeva.

1996. – SAD prijete Srbiji sa ponovnim ekonomskim sankcijama UN-a ukoliko ne prisili Radovana Karadžića da odstupi sa političkih dužnosti prije izbora u BiH.

1998. – Bivši gradonačelnik Vukovara, Slavko Dokmanović (1949.- 1998.), optužen za ratne zločine protiv čovječnosti, objesio se u zatvorskoj ćeliji Haškog tribunala.

1999. – Lidera kurdskih gerilaca Abdulaha Odžalana turski sud je osudio na vješanje, zbog vođenja separatističke kampanje.

2000. – Visoki predstavnik za BiH Volfgang Petrič suspendovao primjenu Zakona o privatizaciji stanova u državnom vlasništvu u Republici Srpskoj, koji je trebalo da stupi na snagu 25.jula. OHR ocijenio da zakon nije u skladu sa Aneksom 7 Dejtonskog sporazuma i sa zakonima Srpske i da Tekst usvojenog Zakona ne otvara nikakve perspektive u ekonomskom smislu.

2001. – Šefovi diplomatija zemalja nasljednica bivše Jugoslavije potpisali su u Beču Sporazum o raspodjeli imovine bivše zajedničke države.

2001. – Bivši predsjednik Jugoslavije Slobodan Milošević izručen Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu, kao prvi šef države predat međunarodnom sudu. Milošević je 27. maja 1999. optužen za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i pravila rata i genocid tokom ratova u Hrvatskoj i BiH i sukoba na Kosovu. 1999. umro je u haškoj pritvorskoj jedinici 11. marta 2006.

2001. – NATO je odobrio plan za slanje do 3.000 vojnika u Makedoniju.

Katharine Hepburn, On golden pond
Katharine Hepburn, On golden pond

2003. – Polaganjem zakletve, Beatriz Merino, ugledna advokatica bez političkog iskustva, postala je prva žena premijer u historiji Perua.

2003. – U 96. godini umrla čuvena holivudska glumica Katharine Hepburn, koja je glumila u više od 50 filmova i osvojila četiri Oscara za uloge u filmovima (“Jutarnja slava”, “Na zlatnom jezeru”…).

2004. – Umro je jugoslovenski i hrvatski političar Stipe Šuvar.

2004. – Bivši predsjednik i bivši premijer Republike Srpske Krajine Milan Babić (48) osuđen pred Haškim tribunalom na 13 godina zatvora zbog progona i zločina protiv čovječnosti i saučesništva u udruženom zločinačkom poduhvatu uklanjanja nesrpskog stanovništva sa gotovo jedne trećine teritorije u Hrvatskoj.

2014. – U Los Angelesu umro Bobby Womack, soul pjevač i tekstopisac, autor hitova mnogih muzičara 20. vijeka. Njegove pjesme su i “It’s All Over Now”, koju su izvodili Rolling Stonesi, kao i “Lookin’ for Love”.

Posted by on 2022-06-29. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login