29. novembar – Nekadašnji najveći praznik SFRJ

Bosna i Hercegovina, Jajce, AVNOJ

Bosna i Hercegovina, Jajce, AVNOJ

Na današnji dan 1943. godine u Jajcu je održano Drugo zasjedanje AVNOJ-a, na kojem su postavljeni temelji socijalističke Jugoslavije, a ovaj datum je u nekadašnjoj SFRJ proslavljan kao “Dan Republike”.

Drugo zasjedanje AVNOJ-a itakako se pokazalo važnim i za Bosnu i Hercegovinu, jer je tamo odlučeno da naša zemlja neće biti nakon Drugog svjetskog rata rasparčana između Srbije i Hrvatske, već će biti samostalna republika, zemlja konstitutivnih naroda koji žive u bratstvu i jedinstvu.

Na zasjedanju su utvrđene granice između Republika, koje su kasnije potvrđene u međunarodnim sporazumima nakon raspada zemlje, pa je BiH opstala u svojim “avnojevskim” granicama.

Odluke AVNOJ-a

Na Drugom zasjedanju AVNOJ-a, 29. novembra 1943. godine, predstavnici iz svih dijelova Jugoslavije proglasili su federalno uređenje zemlje, a izdajničkoj kraljevskoj vladi zabranjen je povratak u zemlju.

AVNOJ je tada proglašen za vrhovno zakonodavno i izvršno državno tijelo, koje je donijelo historijske odluke o uređenju Jugoslavije.

Tim odlukama ustavnog karaktera izgrađeni su vrhovni državni organi nove Jugoslavije, pa je zbog toga taj datum zapisan kao dan stvaranja nove Jugoslavije.

U povodu Dana AVNOJ-a i 71. godišnjice Drugog zasjedanja, u Jajcu je upriličen susret predsjednika organizacija antifašista i boraca NOR-a sa prostora bivše Jugoslavije.

Na susretu je razgovarano o neophodnosti očuvanja tekovina NOR-a na cijelom prostoru Balkana, s posebnim akcentom na jedinstveno i energično djelovanje protiv svake opstrukcije i minimiziranja tih tekovina, kao nepovredivih i trajnih svetinja.

Također, na susretu je demonstrirano i neupitno jedinstvo svih prisutnih u vezi sa obilježavanjem 70. godišnjice pobjede nad fašizmom, naredne 2015., s nedvosmislenom porukom da fašisti i neofašisti spram hiljada i miliona drugih, nemaju nikakve šanse.

Jednoglasno je podržana i ideja o zajedničkoj organizaciji i učešću svih na centralnoj manifestaciji ovog velikog jubileja, saopćio je predsjednik SABNOR-a u Bosni i Hercegovini Bakir Nakaš.

AVNOJ je odlučio da se nova Jugoslavija izgradi na demokratskom principu kao državna zajednica ravnopravnih naroda.

Josip Broz Tito, generalni sekretar Komunističke partije Jugoslavije i vrhovni komandant Narodno oslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije proglašen je za maršala Jugoslavije.

Zasjedanju u Domu kulture u Jajcu prisustvovala su 142 delegata iz svih krajeva Jugoslavije, a predsjedavao je predratni predsjednik Skupštine Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca Ivan Ribar.

Obilježavanje 29. novembra kao Dana Republike prestalo je sa raspadom SFRJ u svim njenim republikama, osim u Srbiji.

Dan Republike ostao je zvanični praznik u SR Jugoslaviji do 14. novembra 2002. godine, kada je ukinut odlukom Savezne skupštine.

Posted by on 2014-11-29. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login