ACIPS: Malo konkretnih izjava, najviše antikampanje

ACIPSOvogodišnja predizborna kampanja protekla je relativno mirno, ali su evidentirani primjeri antikampanje, govora mržnje i nacionalističkih poruka, pokazuje monitoring kampanje za opšte izbore u BiH, koji je realizovao tim Asocijacije Alumni centra za interdisciplinarne postdiplomske studije /ACIPS/.

Asocijacija alumni centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS) je na press konferenciji u Sarajevu predstavila rezultate jednomjesečnog monitoringa predizborne kampanje za Opšte izbore u BiH koji pokazuju da kandidati i politički subjekti veliki dio svoje kampanje baziraju na blaćenju ostalih političkih subjekata, odnosno da svoju kampanju grade na antikampanji drugih kandidata.

Rezultate su predstavili članovi istraživačkog tima ACIPS-a: Erol Mujanović, Lajla Zaimović Kurtović i Medina Mujić koji su istakli da su u obradi podataka uočili da je korišten govor mržnje, kao i da je bilo nacionalističkih poruka, te da su većinom političke partije svoje glasačke poene nastojale da prikupe govoreći protiv drugih političkih partija, bez da nude konkretna rješenja .

U okviru projketa Monitoring predizborne kampanje za Opšte izbore u BiH 2014. pratili su devet tematskih oblasti, 13 stranaka i deset predsjedničkih kandidata. Njihove izjave pratili su putem medija i to šest printanih, šest TV stanica, tri internet portala i dvije novinske agencije.

Ukupan broj obrađenih izjava za 13 stranaka u periodu od 12. septembra do 7. oktobra je 1.230, a izjave su podijeljene na relevantne i nerelevantne, a unutar relevatnih izjava na konkretne i nekonkretne.

Kako je istaknuto, stranke su najviše pažnje posvetile ekonomskim temema. Od ukupno 1.230 izjava 179 je posvećeno ekonomiji i održivom razvoju, 81 tržištu rada i zapošljavanju, a najmanje izjava je bilo u oblasti evropskih integracija, svega 41. Što se tiče predsjedničkih kandidata oni su imali 526 izjava – 55, odnosno 11 posto izjava je dato u oblasti ustavnih promjena, 44 u oblasti ekonomije i odžrovg razvoja, a tema koja bila najmanje zastupljena je socijalna i zdravstvena politika.

Treba napomenuti da određene političke partije imaju znatno više medijskih nastupa u odnosu na druge i samim tim je logično da će od većeg broja izjava biti više i konkretnih i obratno.

Od deset kandidata za Predsjedništvo BiH ukupno je obrađeno 526 izjava, a od tog broja 227 su identificirane kao relevantne.

Posted by on 2014-10-10. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login