Agrokor vlasnik 80,75 dionica Merkatora

MerkatorPonudu Agrokora za kupovinu preostalih dionica Merkatora u zakonskom roku, koji je istekao 1. septembra u 12 sati, prihvatili su dioničari koji su vlasnici 27,63 posto dionica, čime je Agrokor, s ranijim preuzimanjem većinskog udjela, postao 80,75 postotni vlasnik Merkatora.

Na ovaj način uspješno je završena druga faza spajanja dviju kompanija kojom je Agrokor, kao novi većinski vlasnik Merkatora, potvrdio dominantnu tržišnu poziciju u maloprodaji ne samo u Hrvatskoj i Sloveniji, nego i u regiji, kao i ambiciju za daljnje širenje na evropskom planu, navodi se u saopštenju Agrokora.

Agrokor je ponudu za preostale dionice, nakon što je prije toga u dogovoru s članovima konzorcija otkupio većinski udio od 53,12 posto dionica, objavio 31. jula.

Cijena za jednu dionicu, u skladu sa Zakonom o preuzimanju, ostala je ista kao i kod kupovine dionica iz prvog, većinskog paketa koji je Agrokor platio članovima konzorcija, a iznosi 86 eura.

“Ovom operacijom završena je najveća transakcija u historiji regije. Ovom transakcijom počinjemo stvarati novu vrijednost za sve potrošače, veću sigurnost za zaposlenike i iniciramo daljnji razvoj ekonomije u regiji, osnaživanje tržišta za naše dobavljače, čime ćemo u konačnici znatno povećati nivo zaposlenosti. Završetkom javne ponude vlasnici i Uprave članica društva, njihov menadžment i zaposlenici idu u odlučnu provedbu strategije i vizije stvaranja liderskih i ekonomski najuspješnijih maloprodajnih kompanija u regiji. Ova transakcija čin je uspjeha, koji će dovesti do novih vrijednosti”, rekao je predsjednik Agrokor koncerna Ivica Todorić, nakon zaključenja ponude o preuzimanju većeg dijela raspoloživih dionica.

Agrokor će malim dioničarima isplatiti kupovnu cijenu u roku od osam dana nakon što se Agencija za vrijednosne papire i tržište kapitala uvjeri u uspješnost ponude.

Posted by on 2014-09-04. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login