Alarmantni podaci o oboljelim od karcinoma dojke

 borba protiv karcinoma dojkeU okviru mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, u Sarajevu se održava dvodnevna regionalna konferencija posvećena ovoj bolesti u sklopu Projekta osnaživanja zdravlja žena. Prema nezvaničnim statističkim podacima od oko 1.300 novootkrivenih slučajeva, 500 žena izgubi bitku za život što je alarmantan broj.

Cilj konferencije je razmjena informacija i iskustava, kao i diskusija o tome na koji način se može raditi na unapređivanju dijagnostike i tretmana oboljelih od karcinoma dojke, te kako pružiti podršku oboljelima.

Karcinom dojke jedno je od najčešćih malignih oboljenja kod žena u BiH, a ukoliko se otkrije u ranoj fazi procent izlječenja je visok.

Na konferenciji učestvuje više od stotinu osoba: medicinski stručnjaci, predstavnici ministarstava zdravlja regiona kao i žene iz koje su preživjele bolest.

Regionalna direktorica Projekta Nela Hasić kaže da je od država u regiji Hrvatska zapravo najviše postigla jer već godinana imaju skrining program.

Projekt osnaživanja zdravlja žena u BiH podržava i Ambasada SAD-a u BiH, a njihova predstavnica Stefanie Altman Winans danas je istaknula koliko je važno da vladin i nevladin sektor shvate značaj brige za zdravlje žena, posebno ako se zna da od karcinoma mogu oboljeti osobe raznih životnih dobi.

”Kroz grantove pružamo podršku ranoj detekciji i podršku preživjelima. Razmotrite grantove koje nudimo”, poručila je sudionicama skupa.

U novembru će biti objavljen poziv za sudjelovanje u grantovima namijenjenim za osnaživanje žena.

U radu Konferencije sudjeluju i predstavnici Fondacije Susan G. Komen, organizacije koja se bori protiv raka dojke podizanjem svijesti javnosti o preventivnim mjerama i bitnosti rane dijagnoze.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva zdravlja.

Posted by on 2014-10-22. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login