Alkohol svake godine ubije 3,3 miliona ljudi

AlkoholizamAlkohol ubije svake godine 3,3 miliona osoba, više nego sida, tuberkuloza i nasilje zajedno, upozorile su u ponedjeljak Ujedinjene nacije koje se plaše pogoršavanja situacije.

Više od 200 bolesti je povezano s konzumiranjem alkohola, prema izvještaju Svjetske zdravstvene  organizacije (WHO).

Upotreba alkohola u 2012. godini ubila je 3,3 miliona osoba u svijetu, a 2005. godine 2,5 miliona, navodi se u izvještaju u kojem se izražava žaljenje zbog nedostatka akcije vlasti u tom periodu.

– S obzirom na rast stanovništva u svijetu i predviđenog povećanja konzumiranja alkohola, bolesti koje se pripisuju alkoholu mogle bi rasti ako ne bude više preventivne politike, izjavio je pomoćnik generalnog direktora Grupe za neprenosive bolesti u WHO-u Oleg Šestinov.

Alkohol utiče ne infektivne bolesti, prometne nesreće, povrede, ubistva, kardiovaskularne bolesti, dijabetes. U svijetu je 5,9 posto smrtnosti povezano s alkoholom svake godine.

Iako su bogate zemlje najveći potrošači alkohola, potrošnja je posljednjih godina porasla u Indiji i Kini, dok je ostala stabilna u američkim, evropskim i afričkim zemljama.

WHO očekuje da godišnja potrošnja alkohola u Kini poraste u 2025. godini na 1,5 litar po osobi.

Prema izvještaju, u 2010. godini najveći potrošači alkohola su bili Rusija, zemlje istočne Evrope, Portugal, većina zemalja EU-a, Kanada, Australija i Južna Afrika. U 2012. godini, svjetska potrošnja je iznosila 6,2 litara alkohola po osobi starijoj od 15 godina.

Četvrtina ove potrošnje izmiče kontrolama vlasti, ali je postotak veći u zemljama u kojim je zabranjena potrošnja alkohola, kao u zemljama istočnog Sredozemlja i jugoistočne Azije.

Prema podacima WHO-a, 48 posto svjetskog stanovništva nikada nije pilo alkohol, a apstinencija je češća kod žena nego kod muškaraca.

Posted by on 2014-06-30. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login