Američki mediji traže pristup suđenju u bazi Guantanamo

Guantanamo

Guantanamo

Nekoliko medijskih kuća iz SAD-a zatražilo je od suca suda za ratne zločine u Guantanamu da sud ove sedmice ostane otvoren medijima ukoliko se jednom od navodnih vođa El-Kaide dopusti svjedočiti o zlostavljanjnima u tajnim zatvorima CIA-e.

Advokati optuženog su rekli da će se sud sigurno sastati na tajnom ročištu ako sudac dopusti svjedočenje Abd al Rahima al Nashirija, Saudijca optuženog da je vodio i osmislio napad na američki ratni brod USS Cole pred obalom Jemena 2000. u kojem je ubijeno 17 američkih mornara.

Predviđeno je da tri dana sudskog predpostupka u procesu protiv Nashirija, u kojem bi mogao biti osuđen na smrt, započnu u srijedu u mornaričkoj bazi SAD-a Guantanamo na Kubi.

Nashiri bi trebao biti prvi bivši zatvorenik CIA-e koji će iz prve ruke svjedočiti o metodama ispitivanja koje vlada smatra tajnima. Njegovi advokati žele da se postupanje prema Nashiriju u zatvorima CIA-e dokumentira.

List Miami Herald i njegova matična kuća McClatchy Co. uputili su zahtjev sucu, pukovniku Jamesu Pohlu, da saslušanje ostane otvoreno a nekoliko novinskih kuća, uključujući i agenciju Reuters, se pridružilo zahtjevu.

Mediji tvrde da bi novinari trebali moći pratiti Nashirijevo svjedočenje jer su neke pojedinosti postupanja prema njemu već poznate u javnosti i zato što Pentagon raspolaže odgovarajućim instrumentima da spriječi odavanje tajni.

Novinari inače saslušanja prate iza staklenog zida u sudnici koji ne propušta zvuk ili putem internog prijenosa. U oba slučaja zvuk se prenosi sa zakašnjenjem od 40 sekundi kako bi se oficiru za sigurnost pružilo vremena da zvučnim signalom prekrije zvuk ukoliko se spominju tajne informacije.

Ako suci zatvore sud novinari neće moći gledati ili slušati saslušanje.

Posted by on 2012-04-10. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login