Amnesty International: Srbija i Hrvatska moraju osigurati pravdu za žrtve ratnih zločina

Amnesty InternationalSrbija i Hrvatska moraju sada fokusirati svoje napore na osiguravanju toga da se ustanovi odgovornost za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine i da se isplate reparacije za žrtve, saopštila je u utorak grupa za ljudska prava Amnesty International nakon presude Međunarodnog suda pravde da ni Srbiija ni Hrvatska nisu pokazale namjeru da počine genocid jedna prema drugoj tokom sukoba u 1990-im godinama.

“Činjenica da sud nije bio u stanju da ustanovi namjeru svake od strana da počini genocid ne mijenja još jednu činjenicu, kako je i sam Sud priznao, da su pojedinci s obje strane počinili zločine”, izjavio je međunarodni direktor Amnestyja za Evropu i centralnu Aziju John Dalhuisen.

“Uspostava odgovornosti za ratne zločine bila je spora i parcijalna u obje zemlje. Dok se konačne presude u Den Haagu približavaju kraju, i Hrvatska i Srbija moraju ojačati napore na osiguranju pravde, istine i reparacije za sve žrtve”, izjavio je Dalhuisen.

“U obje zemlje, žrtve seksualnog nasilja posebno su se borile da osiguraju pravdu i odštetu. To mora biti prioritet. I nakon 20 godina skandalozno je da je pitanje nestalih osoba ostalo neriješeno. I Srbija i Hrvatska moraju hitno djelovati da pruže pravdu za one koje su tako dugo ignorirali”, navodi se u izjavi Johna Dalhuisena.

Posted by on 2015-02-04. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login